Ingyen domain megújítás segélyként

Ingyen domain megújítás segélyként

Ingyenes domain név megújítás járhat a japán domain név tulajdonosoknak.

A közelmúltban Japánt sújtó természeti katasztrófák miatt több regisztrátor is azt tervezi, hogy bizonyos feltételek teljesülése mellett eltekintenek az .org tartománybeli domain nevek megújítási díjától. A kezdeményezés ötletgazdája a Public Interest Registry (PIR) non-profit szervezet, amely az .ORG névtér kezeléséért felelős. Az .ORG a mintegy 9 millió felhasználójával az internet harmadik legnagyobb általános, más néven nem országkód szerinti legfelső tartománya. Az ügyhöz a PIR megnyerte 18 regisztrátor szervezet támogatását, amelyek vállalták, hogy egy évre ingyen megújítják azokat a domain neveket, amelyeket tulajdonosaik a szörnyű események miatt nem tudtak megújíttatni. A résztvevő felek a díj megfizetésétől azon domain nevek esetén tekintenek el, amelyek érvényessége 2011. március 11. és június 11. között jár le, és amelyek kérvényezője japán címmel rendelkezik.

A Japánt sújtó földrengés és az azt követő pusztítás az egész világot, így az internetes közösséget is megrázta. A túlélők számára a legalapvetőbb feltételek biztosítása is nehézségekbe ütközik, ám ezek mellett az internet hozzáférés is sokszor alig, vagy egyáltalán nem működik a szigetországban. A japán emberek ebben a nehéz időszakban minden erejükkel az újjáépítésen dolgoznak. Azzal, hogy elengedjük az .org domain nevek megújításának díját, nem kell még amiatt is aggódniuk, hogy elvesztik domain neveiket, csak mert nem tudják megújíttatni azokat. A PIR és kiemelt partnerei ekképpen tudnak segítséget nyújtani a bajbajutottaknak.” – mondta Brian Cute, a PIR elnöke.

 

Az összefogás nem egyedülálló. Magyarországon a .hu domain regisztrátorok közössége a 2010-ben pusztító árvízben jelentős károkat szenvedett felsőzsolcai Platthy Ida Óvoda újjáépítéséhez adakoztak.

menu
menu