Immár 9 millió .DE domain!

Immár 9 millió .DE domain!

Néhány napja bejegyezték a kilencmilliomodik .DE domaint. A német végződés a második a web tartományok népszerűségi rangsorában.

A Denic nevű német domain szolgáltató cég augusztus 20-án kapta meg a kilencmilliomodik .DE végződésű webcím bejegyzésére vonatkozó kérelmet. Ezzel újabb jelentős állomásához érkezett a német elsőszintű domain története.

.DE nem csak Németországban

A tartomány alá hozzávetőleg egymillió új címet jegyeznek be évente. Így a .DE kiterjesztés a második legnépszerűbb végződés a világon a .COM után. Nem csak Németországban, de a határain túl is előszeretettel választják a .DE tartományt szervezetek és magánszemélyek egyaránt. Több mint 80 000 olyan .DE webcím ismert, melynek tulajdonosa külföldi. Legtöbbjük a szomszédos országok, Ausztria, Svájc és Hollandia lakója.

Nincs egyensúly az országon belül

Németországon belül meglehetősen egyenlőtlen a domainek eloszlása. Összesített számok szerint és a népességhez viszonyított adatok alapján is jóval több webcím jut a nyugati országrészre, mint a keletire. Ez egyike azoknak a tényeknek, amelyek a Denic 2004. évi statisztikájából ismerhetőek meg. Mint korábban is, az elemzés a Cologne-i Egyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajzi Intézetével együttműködve készült, s egyértelműen megállapítja, hogy nincs jele a földrajzi helyzetből adódó különbségek közötti kiegyenlítődésnek.

Egyenetlen növekedés

A keleti országrészben ugyan kicsit jobban emelkedett a bejegyzések száma, mint országos szinten (utóbbi mértéke 17%), de még így is erősen elmaradnak a nyugati tartományoktól. A legtöbb bejegyzéssel bíró keleti város, Potsdam csak a 23. az egy főre jutó domainek száma alapján felállított települési rangsorban. Míg Potsdamban 143 domain jut egy főre, addig a listavezető Münchenben 226, a nemzeti átlag pedig 95 és fél webcím fejenként. Kelet-Németországban mindössze három olyan település található, ahol az arányszám meghaladja a 100-at: a már említett Potsdam mellett még Berlin (lista 42. hely) és a 88. Drezda (lista 88. hely) ilyen.

menu
menu