II János Pál haláltusája alatt jegyezték be az új pápa domainjét

II János Pál haláltusája alatt jegyezték be az új pápa domainjét

Az új pápa valószínűsíthető nevei is foglaltak

II. János Pál halála után elkezdődtek a találgatások az új egyházfő személyét illetően. Több média is összefoglalta már a tiszt betöltésére esélyeseinek névsorát. Lapunk az első lengyel származású pápa halálának napján számolt be arról, hogy II. János Pál és a pápaság intézményének nevét többen használják fel anyagi haszonszerzés céljából oly módon, hogy ezekkel kapcsolatos webcímeket foglalnak le. Az bejegyzett domain nevek több módon is hasznot hajthatnak a kezelőjének. Egyrészt egy esetleges eladás során a befolyó eladási árból, másrészt a kíváncsiskodó látogatók által véletlenszerűen beírt webcímek által fogadott látogatókból. Ez utóbbi esetben az adott címen – jobb esetben – a pápával kapcsolatos termékekeket árulnak, rosszabb esetben fizetős, erotikus tartalommal vagy egyéb nem témához kapcsolódó tartalommal látják el a webcímhez tartozó oldalt.
A néhány héten belül megválasztandó egyházfő által választandó pápai nevek (lásd keretes írásunkat) számos variációját foglalták le domain nevekkel üzérkedők. Sokak szerint az új pápa a III. János Pál nevet veszi fel. A domain nevek nyilvántartásában szétnézve megállapítható, hogy ezt tartották legvalószínűbbnek a domain spekulánsok is.
Voltak, akik már évekkel ezelőtt regisztrálták az esélyes neveket: a JohnPaulIII.com címet például 6 éve foglalta le egy new york-i személy. Az Afternic domain aukciós portálon ezt a domaint tulajdonosa árverésre ajánlotta fel. A JohnXXIV.com (XXIV. János) kezelője is 5 éve kínálja eladásra webcímét… A másfél éve lefoglalt GregoryXVII.com ( XVII. Gergely), a januárban bejegyzett PopeJohnPaulIII.com, az egy hónapja lefoglalt JohnPaulIII.org és a fél éve regisztrált JohnPaul3.com is értékesítésre vár.

A PopeJohnPaulIII.net a halál napján lett lefogalva

A legöbb spekuláns a pápa halátusájának ideje alatt és napjainkban tett illetve tesz szert a legvalószínűbbnek tűnő nevekkel azonos webcímekre.
Április 1-én a lehetséges nevek sora került bejegyzésre. Egy amerikai magánszemély a ClementXV.com ( XV. Kelemen), BenedictXVI.com ( XVI. Benedek), LeoXIV.com (XIV. Leó), InnocentXIV.com (XIV. Innocent) azonosítókat foglalta le. A PopeJohnPaulIII.org és a PopeJohPaulIII.net a halál napján lett lefogalva.

Az uralkodók neve sem kivétel

Amennyiben valamilyen tragédia nem következik be az angol királyi családban, akkor Vilmos herceg ülhet a trónra és ő lehet az V. Vilmosként ismert uralkodó. Az „V. Vilmos”-os domain nevek szintén évek óta foglaltak és egy részükről bitosan ki is jelenthető, hogy eladás céljából foglalta le tulajdonosuk. A 2000-ben lefoglalt WilliamV.net, William5.net, WilliamV.org, William5.org címeken található honlapon a nevek kezelője egyértelműen a látogató tudtára adja, hogy a felkeresett oldalhoz tartozó webcím foglalt és eladásra vár.

Tony Blair fiának nevét is lefoglalták

Az egyik legmegdöbbentőbb domain regisztrációs esemény az volt, amikor Tony Blair miniszterelnök fiának, Leo Blair-nek a nevével azonos domaint foglalták le. Nem a bejegyzés ténye keltett a világszerte megdöbbenést, hanem a leoblair.co.uk webcím lefoglalásának gyorsasága. Egy angol tanárnő a gyermek megszületését követő második órában csapott le a webcímre és a ajánlotta fel azt értékesítésre.

menu
menu