Húsvéti ajándék a németeknek: újra az első helyen

Húsvéti ajándék a németeknek: újra az első helyen

Újra a .de lett a legnagyobb nemzeti domaintér a kínában bevezetett szigorításoknak köszönhetően

2008. nyarán adott hírt portálunk arról, hogy a Kína számára fenntartott domain végződés (.cn) átvette a legnagyobb nemzeti domaintér címet a német (.de) végződéstől. Kína javára másfél évig folyamatosan nyílt az olló a két tartomány között, azonban az elmúlt év végén megtört a trend. Kína a kiberbűnözés visszaszorítására hivatkozva megszigorította a .cn domain nevek igénylésének feltételeit: személyi azonosító okmányok fénymásolatát kér az új regisztrációkhoz, valamint a korábbi igényekhez visszamenőleg is. Azon igénylők esetében, akik nem nyújtották a szükséges dokumentumokat visszavonásra kerültek az azonosítóik.

Elhagyva a piacot

A szigorításra válaszul több vezető domain regisztrátor döntött úgy, hogy ügyfelei személyiségi jogainak védelme érdekében beszűnteti a .cn domain nevek regisztrációját. A dokumentációs szigorítás és a regisztrátor cégek által nyújtott promóciós háttér támogatásának elvesztése eredményeképp egyre kevesebb .cn domain került bejegyzésre és megújításra. A német névtér újbóli piacvezető helyre való visszalépése csak idő kérdése volt, ami az elmúlt napokban be is következett.

Amerika vezető regisztrátora szakít Kínával

 

Beelőzve

A kínai nyilvántartó, a CNNIC által kiadott kimutatás szerint december 31-én 13,5 millió, január 31-én már csak 12,3 millió, február 28-án már csak 9,5 millió .cn volt bejegyezve. A .de végződés népszerűsége azonban töretlen volt az elmúlt három hónapban is. Április elején már 13,5 millió német internetes azonosító volt.

Harmadik helynél nincs lejjebb?

Amennyiben a visszaesés továbbra is tart a keleti országban, akkor könnyen elképzelhető, hogy Nagy-Britannia névtere (.uk) is nagyobb lesz. A brit névtérben jelenleg 8,3 millió lefoglalt azonosító van. A dobogós hely azonban egész biztosan nincs veszélyben. A jelenlegi negyedik holland (.nl) végződés alatt 3,8 címet tartanak nyilván.

A kínai névtér havonta frissített statisztikája:
http://www.cnnic.net.cn/html/Dir/2003/12/13/2020.htm

A német névtér aktuális állása
http://www.denic.de/en/homepage.html#c209 

 

menu
menu