Hollandiában indul a számháború

Hollandiában indul a számháború

A holland domaintérben lehetőség lesz a számokból álló webcímek lefoglalására.

A holland nemzeti domaintér nyilvántartója (.nl) 2008. január közepétől kezdi a nyilvánosság számára is kiosztani a csak számokból álló .nl végű címeket. A védjegy tulajdonosok már december elejétől kérhetik az általuk a Hollandiában érvényes védjegyek alapján a nevek lefoglalását, azonban azon címek esetén amelyekre előzetes igényt védjegy tulajdonosok nem nyújtanak be, azokra akár magyar állampolgárok is kérhetnek regisztrációt jövő év januártól. Az ilyen telített domain tartományokban, mint az .nl különösen nagy az érdeklődés új regisztrációs lehetőségek megnyitása iránt. Várhatóan a szerencsejátékokkal összefüggésbe hozható nevek (pl. 777.nl, 999.nl) az érdeklődés középpontjába fognak kerülni.

Ausztriában nagy bukta volt…

Ausztriában 2006-ban kezdték el az addig ki nem osztott, csak számokból álló .at végű webcímeket kiosztani. Akkor két regisztrátor szerezte meg a legértékesebbnek tartott webcímek többségét. Ezen két szolgáltatóhoz került a 100.at, a 200.at és a 2000.at. De sikerült megszerezniük a 007.at, a 666.at, a 0815.at és a 0900.at címeket is.

Ráadásul, a nyilvántartó egyik alkalmazottja 24-gyel több domain nevet regisztráltatott a maga részére, mint amennyit a rendszer elvileg engedélyezhetett volna. Mindezt egy adminisztrátori hozzáférés jogosulatlan felhasználásával sikerült elérnie. E körben érintett volt az elsőként lefoglalt webcím, a 123.at és a legnagyobb érdeklődésre számot tartó azonosító, a 666.at is. Az alkalmazottat kapcsolatba hozták a fent említett két regisztrátorral is. Az osztrák nyilvántartó azonnali hatállyal felmondott az alkalmazottnak, azonban nem csak a jogosultsággal való visszaélés, hanem meg nem engedett melléktevékenysége miatt is.

Vélhetően az osztrák példából tanulva a hollandok különösen nagy figyelmet fognak fordítani arra, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő a tulipánok hazájában.

menu
menu