Hogyan növeljük oldalunk forgalmát? Lopjunk domaint!

Hogyan növeljük oldalunk forgalmát? Lopjunk domaint!

"Hogyan növeljük oldalunk forgalmát? Lopjunk domaint!" gondolta az a domainkalóz, aki a google.de-t pár órára megkaparintotta.

Hétfőről keddre virradóra órákig nem lehetett elérni a Google német honlapját, a google.de-t. Aki éjfél után begépelte a kereső német webcímét az egy olyan üzenetet kapott, mely szerint az oldal nem található, majd ezután egy másik hasonló nevű német honlap (goneo.de) töltődött be. Először a kereső feltörésére gyanakodtak, de mint később kiderült, az oldalt alapját képező domain kezelői joga lett átírtva egy német domainekkel kereskedő magánszemély részére. A .de domaintérbeli webcímek átíratásával kapcsolatos hibát kihasználva került sor a jogosulatlan átírásra. A keresőt működtető cég számára a regisztráció során megadott kapcsolattartói email címre megérkezett a változásokkal kapcsolatos értesítés, azonban a folyamat elutasítására rendelkezésre álló 5 nap alatt a cég nem jelezte ellenvetését, így a kérés alapján a domain átírásra került.

A google szabadkozik

A német sajtóban nagy port felkavaró ügyben a Google igyekezett elbagatelizálni az ügyet: "Ilyen eset korábban nem történt Google-lal és biztosíthatom Önöket afelől, hogy nem fog megismétődni." – nyilatkozta Stefan Keuchel a Google Deutschland szóvivője.

A nyilvántartó vizsgál

A .de domaintér kezelője (DENIC) azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben. Az eset kapcsán kiderült, hogy két évvel ezelőtt a népszerű aukciós portál német oldalának webcímét, az ebay.de-t megpróbálták hasonló módon megszerezni, akkor sikertelen volt a próbálkozás.

Megtévesztésig hasonló ügy: sex.com

A máig legértékesebbnek tartott webcímet, a sex.com-ot 1994-ben jegyeztette be Gary Kremen. Stephen Cohen 1996-ban az akkori egyedüli regisztrátor szervezet, a Network Solutions figyelmetlenségét kihasználva egy hamisított levéllel szerezte meg a webcímet. A domain neveket már akkor is csak elektronikus úton lehetett átruházni, de Cohen egy hagyományos levelet írt a domain jogos tulajdonosának cége az "Online Classifieds" nevében, melyben arra hivatkozott, hogy a cégnél nincs internetes kapcsolat, ezért nem tudja elektronikus úton, szabályosan kérni átíratását. A Network Solutions munkatársa az irat hitelességének ellenőrzése nélkül végrehajtotta a módosítást. Ezt követően tolvaj és a meglopott között megkezdődött egy 5 évig tartó jogi csata, amely időtartama alatt a domain név kezelését – jogerős végzés hiányában – a Cohen végezhette és a címen működtetett oldal hasznát is ő zsebelte be. Kremen az említett perrel párhuzamosan másik úton is próbálta visszaszerezni jogos tulajdonát: a regisztrátort kívánta felelősségre vonni mulasztással okozott vagyoni károkozás miatt. Kremen a domaint visszakapta, de a megítélt 65 millió $-os kártérítést a mai napig nem tudta érvényesíteni.

menu
menu