Harry Potter, a domain varázsló

Harry Potter, a domain varázsló

Nyilvánosságra hozta következő könyvének címét J. K. Rowling. Egyúttal számos kapcsolódó domaint is regisztráltatott.

A szerző és kiadója ismert arról, hogy erősen védi a műveihez kötődő jogait. Így nem csoda, hogy számos domain vitán is túl vannak már. Ezt megelőzendő, a bejelentés idejére már intézkedtek az új könyv címéhez kapcsolódó fontosabb névvariációk bejegyeztetéséről.
A mű címe Harry Potter and the Deathly Hallows lesz, ami magyarul kb. annyit tesz, hogy Harry Potter és a halálos szentek. (A cím pontos fordításáról számos internetes fórumon zajlik vita, azonban tökéletes megoldás csak a teljes könyv ismeretében születhet. Éppen ezért, akik magyar domaint szeretnének bejegyezni, egyelőre csak a sötétben tapogatózhatnak. Egy másik variáció a „gyilkos ereklyék”.)
Rowling és ügynöksége minden fontosabb kiterjesztéssel regisztráltatta a címet, így övék lett a HarryPotterandtheDeathlyHallows.com mellett a .net, .org, .info, .biz, .us, és a .co.uk. végződésű változat is. Érdekesség, hogy a legelterjedtebb országkóddal, a német .de-vel nem Rowling ügynöksége, hanem a megfilmesítés jogával rendelkező Warner Bros jegyeztette be a címet. Ennek oka az lehet, hogy csak az utóbbinak létezik Németországban működő leányvállalata, ugyanis az országhoz való ilyesfajta kötődés feltétele a .de domainek bejegyzésének.
Az ügynökség más domaineket is bejegyeztetett, például a DeathlyHallows.com-ot és ugyanennek különböző végződésű változatait. Természetesen ezzel sokat tettek érdekeik védelmében, de a varázslat itt véget ér. A virtuális bűnözők előtt ugyanis még mindig nyitva áll egy lehetőség, ez pedig az elírások kihasználása. Így ha valaki tévedésből pl. „Deathly Hollows”-t vagy „DeathyHallows”-t, könnyen „gonosz varázslók” karmaiba kerülhet.

menu
menu