Harcban áll egymással a spam-ellenes szervezet és a lett névtér kezelője

Harcban áll egymással a spam-ellenes szervezet és a lett névtér kezelője

A Spamhaus, az ismert spam-ellenes szervezet és a NIC.LV, Lettország legfelső szintű névterének kezelője között zajló háború e-mailek és nyílt levelek küldözgetésével folyik.

A vita felhívta a nagyközönség figyelmét arra, hogy az .lv végződésű webcímeket újabban előszeretettel használják a spammerek (más néven levélszemét-küldők) és a DDoS támadások elkövetői. A Spamhaus már korábban rájött erre a kapcsolatra és kiderítette azt is, hogy a támadások többsége egy kis internet szolgáltató, a Microlines cég szerverein keresztül zajlik le. A Spamhaus hivatalos kérése, hogy ezeket a szervereket leállítsák, süket fülekre talált, így a szervezet a cég IP tartományát egyszerűen tiltólistára tette.

A további vizsgálatok során az is kiderült, hogy a Microlines forgalmát egy nagyobb internet szolgáltató, a Latnet Serviss irányítja. A Spamhaus illetékesei ezt is jelentették, ám a válasz ismét elmaradt. Emiatt a szervezet a Latnet IP tartományának egy részét is felvette a tiltólistára (azt a részét, ahonnan a támadások származtak).

Innentől kezdett érdekessé válni a történet. Bár a Spamhaus erről nem tudott, a Latnet a visszaélésekkel foglalkozó osztályának munkájával a Lett Tudományegyetem Matematikai és Számítástudományi Intézetét bízta meg. Ugyanitt, az egyetemen belül kapott helyet a NIC.LV és a lettországi CERT (Computer Emergency Response Team, kb. Számítástechnikai Sürgősségi Reagáló Egység) központja is.

Így amikor a Spamhaus blokkolta az IP tartományt, az intézetet teljes egészében elvágta az internettől. A NIC.LV ekkor döntött úgy, hogy közbelép. Az intézet IP tartományát természetesen néhány óra múlva levették a tiltólistáról, ám az intézetet és a lett regisztrátorokat ez nem hatotta meg, így hamarosan nyilvánosan bírálni kezdték a Spamhaus tevékenységét.

A Spamhaus alapítója, Steve Linford szerint a NIC.LV és a Latnet, valamint az egytagú CERT „gyorsreagálású csapat” hanyagul kezeli a spammerek és a támadások kérdését és emellett a fülük botját sem mozdították, amikor többször is felhívták a figyelmüket a problémákra.

A Latnet Serviss ezzel szemben panasszal élt amiatt, hogy a Spamhaus blokkolta IP tartományát. A cég szerint a szervezet nem tehet csak úgy egyszerűen feketelistára egy internet szolgáltatót, főleg nem őket, Lettország egyik legnagyobb szolgáltatóját. A Spamhaus-t az érvelés nem különösebben hatotta meg, szerintük Lettország a világ egyik legkisebb nemzete, és ők egyébként is bárkit letiltanak, aki vét a szabályok ellen.

Nem meglepő módon a válasz felbosszantotta a NIC.LV képviselőit, akik szerint a Spamhaus ezzel lekicsinylő módon nyilatkozott róluk, országukról és internetes közösségükről is. A lett névtér kezelői egyúttal kijelentették, hogy egy független testület döntésétől várják a nézeteltérés rendezését.

menu
menu