Hamarosan itt az 1 milliomodik ’.ru’ domain

Hamarosan itt az 1 milliomodik ’.ru’ domain

Jelenleg több mint 950 ezer ’.ru’ domain létezik, az 1 milliomodik regisztrálása egy hónapon belül várható.

Orosz szakértők szerint a jövőben hirtelen jövő növekedési hullám várható, így a 2008-as év végére a ´.ru´ domainregisztrációk száma eléri majd a 2 milliót, 2009. őszére pedig a 3 milliós nagyságrendet is.

A nyári hónapok domainregisztrálási szempontból kicsit gyengébbek, de még így is másfélezer ’.ru’ domaint jegyeznek be naponta a domainregisztrátorok. Csúcsidényben ez a szám kétezer felett van. A milliós szám eléréséhez hiányzó 50 ezer domain regisztrálása a számítások alapján valószínűleg az elkövetkező hónap folyamán megtörténik.

Szakértők véleménye szerint a domainnevek piacának fejlődése világszerte nagymértékben hozzájárul az egyes országok gazdaságának fejlődéséhez. A ’.ru’ domain nemrégiben minden eddig fennálló növekedési rekordot megdöntött. 2006. áprilisában még csak 500 ezer ’.ru’ végződésű domaint tartottak nyilván, ám ez a szám az év végére elérte a 718 ezret.
A milliomodik regisztrált ’.ru’ domainhez közeledve – szakértők szerint – nagymértékű, mondhatni robbanásszerű fejlődés bekövetkezése várható az orosz internetpiacon. Ez a gyors fejlődés nem csak a liberálisnak mondható orosz domainregisztrációs törvényeknek és a növekvő tendenciát mutató orosz gazdaságnak köszönhető, hanem a domainüzletben érdekelt felek példamutató együttműködésének is.

A 2 milliomodik ’.ru’ domain regisztrálása a 2008-as év végén várható, a 2009-es év végére pedig elérhetővé válik a 3 milliós nagyságrend is. A regisztrációk száma ezek után várhatóan csökkenő tendenciát mutat majd. Optimista vélemények szerint ezek az események talán már korábban, 2008. őszén és 2009. nyarán bekövetkezhetnek.

A ´top 10-es´ lista

A ’.ru’ domain a nyolcadik olyan domainvégződés, amelyik eléri az egymillió regisztrációt. A lista első helyén a ’.de’ végződés áll, több mint 11 millió regisztrált domainnévvel. Az angol ’.uk’ és a kínai ’.cn’ végződések 6-6 milliós eredményt értek el eddig, az ’.eu’ domain pedig várhatóan a közeljövőben éri el a 2.4 milliós eredményt. A holland ’.nl’ domainvégződés alá már több mint 2,4 millióan regisztráltak. A lista végén található az olasz ’.it’ és az amerikai ’.us’ végződés, több mint 1 millió regisztrációval. A kanadai ’.ca’ és a dán ’.dk’ végződések körülbelül 1 milliós regisztrációval foglalják el a ranglista két utolsó helyét.

A legnépszerűbb domainnévnek még mindig a ’.com’ számít, majdnem 72 millió regisztrált domainnel. A ’.net’ domain 10,2 millióval áll a ranglistán, melyet a ’.org’ követ 6 millió regisztrációval. Az ’.info’ domain mintegy 5 milliós eredménnyel büszkélkedhet, a ’.biz’ domain alá pedig eddig 1,7 millióan regisztráltak.

menu
menu