Haiti névtere túlélte a földrengést

Haiti névtere túlélte a földrengést

A .ht névtérben vannak műkdödő domain nevek, azonban a legtöbb weboldal nem érhető el a telekommunikációs infrastruktúra megsemmisülése miatt.

A Haitit érintő renkívüli pusztítást eredményező földrengést követő első híradások között megjelent, hogy az ország Internetes hálózata működésképtelenné vált a természeti katasztrófa következtében. Az ország domain tartományának (.ht) működéséből eredő hiányosságokkal hozták összefüggésbe a problémát. A telekommunikációs csatornák szinte teljes megsemmisülése miatt az internetes neveket és számokat felügyelő szervezet, az ICANN igyekezett a .ht tartomány felügyeletét ellátó szervezettel felvenni a kapcsolatot.

A szervezet néhány információt közölt a .ht névtér működésével kapcsolatban.

– Az ICANN kapcsolatot tudott létesíteni a .ht névtér felügyeletét ellátó személyekkel. A névtér nyilvántartása szerint a felügyeletet ellátó Stéphane Bruno és Max Larson Henry Port-au-Prince lakosai, ahol jelentős pusztítást végzett a földrengés. 

– Néhány Haitin működő kulcsfontosságú névszerver nem üzemel a telekommunikációs rendszerek sérülése miatt.

– A Haitin működő szerverek elérhetetlenek, a külföldön hostolt .ht domain nevek működnek.

– A domain nyilvántartás központi oldala, a nic.ht nem érhető el.

A .ht névtér a katasztrófát annak köszönhetően „élte túl”, hogy az egyik kulcsfontosságú névszerver Kanadában, a másik Franciországban van elhelyezve.

 

menu
menu