Ha a kormánynak nem tetszik a mondandód elveszi domained…

Ha a kormánynak nem tetszik a mondandód elveszi domained…

Egy kazahsztáni vezető ellenzéki híroldalt a napokban záratott be a bíróság, más oldalak pedig technikai problémákkal szembesültek az Közép-Ázsiai állam elnökválasztásának közeledtével.

Nursultan Nazarbajev kazah elnök, aki 1989 óta vezeti az országot és december 4-én egy újabb hétéves ciklusra készül, elkötelezte magát a szabad választás mellett és visszautasítja a cenzúra létezéséről szóló vádakat a szovjet utódállamban.

Foszd meg – domainjétől – és uralkodj

A jelenlegi kormányzati erőket gyakran bíráló navi.kz internetes hírportlál domainjének visszavonását múlt héten rendelte el a bíróság egy védjegy vita lezárásaként, amit egyesek szerint a kormányzat indított el, néhány héttel azután, hogy egy hasonló ügyben egy lapkiadónak kellet hét ellenzéki lap kiadását beszüntetnie.

A navi.kz szerkesztősége a domain megvonását követően egy új címre költözött, azonban úgy határoztak, hogy a .net tartományba költöznek át, mivel erre a végződésre a helyi kormányzatnak nem tér ki a hatalma. A portál jelenleg a navikz.net címen érhető el. "Úgy gondoljuk, hogy ez a provokáció, különösen ebben a politikailag érzékeny időszakban rossz fényt vet a kormányzatra és az elnökre" – jelent meg a magazin közleményében.

A média egyre nagyobb nyomás alá kerül a gyors gazdasági növekedést mutató olajtermelő országban. Az ország vezetése középutasként szoros kapcsolatokat ápol a nyugattal és a korábbi birodalmi vezető állammal, Oroszországgal egyaránt.

Ezt a nyomást a kahahsztáni ellenzék szerint érzi az online média azon része is, amely nem sorakoznak fel a kormány mögé. A kontrollt a kormányzat új domain regisztrációs szabályok bevezetésével (is) igyekszik fenntartani.

Új szabályok

Még a nyár folyamán új szabályokat vezettek be a .kz domaintérben Minden .kz végződésű weboldalnak legalább két olyan domain névszervert kell üzemeltetnie, amely fizikailag is az ország területén van. Az új szabályzó szerint a domain neveket vissza lehet vonni társadalmi gyűlöletkeltés miatt is. Korábban a kazah bíróság az egyik legnagyobb ellenzéki pártot, a Kazahsztáni Demokratikus Választást is hasonló indokkal marasztalta el.

"Úgy gondolom, a fő célja ezeknek a szabályoknak az, hogy teljes ellenőrzést biztosítsanak a helyi elektronikus média felett" – mondta Zauresh Battalova a parlament felsőházának egyetlen ellenzéki képviselője.

A távközlési hatóság szerint a szabályok igazságosak.

A weboldalak problémáit azonban még az sem oldotta meg, hogy kivonultak a .kz zónából.

"Néhány olvasónk arról tájékoztatott minket, hogy nem érik el az új weboldalt " – mondta Jurij Mizinov, a navi.kz szerkesztője. "Úgy tűnik néhány Internet szolgáltató blokkolja a hozzáférést."

Az egyik legnagyobb kazah internet szolgáltató hálózatán Almaty-ban múlt kedden nem lehetett betölteni a www.navikz.net oldalt, holott Kazahsztánon kívülről elérhető volt. Egy másik ellenzéki weblap, az eurasia.org.ru szintén nem volt elérhető, míg a respublika.kz csak szakaszosan volt olvasható.

menu
menu