Gyurcsány.kapd.be – avagy webcímek a kritika szolgálatában

Gyurcsány.kapd.be – avagy webcímek a kritika szolgálatában

Egy új szolgáltatás keretében a kapd.be domain segítségével üzenetet küldhetünk haragosainknak...

Egy-egy internetes cím számára az elsőszintű végződés (pl. .hu, .com) is egyedi értelmet adhat. A kis szigetország, Tuvalu igazán szerencsésnek mondhatja magát, mert a .tv végű tartományt tudhatja magáénak és egy meglehetősen előnyös üzletet követően hosszú évekre bérbe is tudta adni a teljes .tv domainteret. Számos televíziós csatorna használ .tv végződésű címet internetes megjelenéséhez. A mikronéziai végződést (.fm) rádiók, a laoszi (.la) címeket los angeles-i vállalkozások használják.

Természetesen a magyar nyelvre vetített sajátos végződések is léteznek. A marokkói .ma végződést kihasználva az Erdély Ma című portál az erdely.ma címen érhető el. Az uze.net és az aramszu.net címeken hosszú évekig egy ingyenes levelező szolgáltatás volt. A belga tartomány végződése (.be) – amely egy magyar igekötő is egyben – számtalan olyan lehetőséget ad az internetezők számára, amely segítségével könnyen megjegyezhető vagy vicces webcím képezhető. Ilyen az utazási portál létrehozására alkalmas csomagolj.be is. Ezt a lehetőséget ismerte fel a kapd.be domain kezelője is, aki közel egy hónapja indított egy különös honlapot.
Ha a kiszemelt aldomain szabad, akkor a bárki ingyenesen lefoglalhatja magának az adott előtaggal képzett címet és egy tucatnyi előre generált üzenetből választva küldhet "jókívánságokat" barátjának, rokonának, főnökének, versenytársának. Így például a gyurcsany.kapd.be cimet begépelve az alábbi szöveges üzenet olvasható:

"gyurcsány elvtárs!

Ha hiszed, ha nem már régóta nem a pártállami rendszerben élünk. Egy élet egy párt? Ez rég kihült sanzon. Nem áll mögéd az MSZMP meg a tiktosszolgálatok. Feljelentgetésekkel és jelentgetésekkel semmire sem mész gyurcsány elvtárs. Persze egy ekkora spionnal sohasem vállalnék az elveimben társasságot, de hát ti komcsik ezt az "elvtárs" szót tuztétek ki zászlótókra. Igaz gyurcsány elvtárs? A múlt emlékein felbuzdúlva csak annyi tudok mondani neked, hogy

KAPD BE gyurcsány elvtárs!
…és KAPJÁK BE az elvtársaid is!"

Hasonló jókívánságokat találhatunk a politikai paletta másik oldalán álló közszereplők számára is. A fidesz.kapd.be címen az alábbi sablonból generált üzenet található:

"Te fidesz!

Aljas szemét módon hátbatámadtál, mint egy fidesz és ezt nem nézem jó szemmel. Ez a(z) fidesz stílus nem nyerő és hidd el, hogy rajta fogsz veszteni. Ha nem vagy képes az üzenetet dekódolni, akkor

Te fidesz KAPD BE!

Valaki tökre pipa rád… "

Van, aki az internet-szolgáltatójának (t-online) üzen a szolgáltatás segítségével. Akad, aki a BKV vezérigazgatójának címezte sorait. Az üdvözlettel bírók között megtalálható az Erste Bank, Friderikusz Sándor, Korda György, Simon Perez és Kimmi Raikönnen is.

A honlap kezelőjét, Kárpáti Andrást lapunk szerkesztősége megkereste és néhány kérdésre igyekezett választ találni…

DABC: Hogy is működik ez a kapd.be rendszer?
Kárpáti András: A felhasználó megadja, hogy mennyire mérges, kiválasztja a hangulatához megfelelő szövegsablont és megadja a szöveget, amelybõl létrehozunk egy aldomaint, ezt követően már hivatkozhat is rá.
DABC: Mióta működik a szolgáltatás?
Kárpáti András: Néhány hete, agusztus 12-én indultunk és azóta több, mint 1400 üzenet közvetítésében vett részt az oldal.
DABC: Nagyon sok a politikai jellegű üzenet, esetleg kifejezetten politikai szándékkal hoztad létre ezt az oldalt?
Kárpáti András: Nem, egy olyan honlapot szerettem volna létrehozni, ahol "levezethetik" dühüket az internetezők, de ha valakire csak kicsit mérges valaki, akkor egy kevésbé "kemény" üzenettel "kedveskedhessen" neki…
DABC: Melyik a kedvenc kapd.be aloldalad?
Kárpáti András: Kemény önkritikával bírt az a felhasználónk, aki a te-aki-visszanezel-ram-a-tukorbol.kapd.be címet foglalta le. Inább az eredeti oldalakat "díjazom", mint a csak dühből létrehozott címeket.
DABC: E-mail szolgáltatást nem akartok a jövőben indِِítani a kapd.be domain alatt?
Kárpáti András: Az erőforrásunk meglenne hozzá, de nem akarunk spammeléshez asszisztálni, így nem lesz @kapd.be végű nyílt email szolgáltatás.
DABC: Szabad szöveges mezőt nem lehet az aldomainekhez tartozó oldalakhoz társítani?
Kárpáti András: Nem, valóban nem lehet, ugyanis sajnos korlátozottak a kapacitásaink a cenzúra terén! Márpedig erre a jogszabályi előírások miatt előbb vagy utóbb szükség lenne.
DABC: Továbbfejlesztés nélkül előbb-utóbb a legjobb ötlet is meghal. Mik az ilyen irányú céljaid?
Kárpáti András: Felvettem a kapcsolatot a suck.it tulajával. Ha minden összejön, akkor nemzetközi vonalon is elindulhatunk, hamarosan, de ez még egyelőre csak terv…
DABC: Látom, hogy kaptál Te is üzenetet!
Kárpáti András: Láttam, sőt büszke is vagyok rá! örök életű lesz… 🙂

menu
menu