Gond az ékezetes domainekkel

Technikai akadályok miatt leállították az ékezetes nevek bejegyzését

A Verisign, mint a .com gTLD adminisztrátora 2001 febr. 26-án reggel 8 órakor (közép-európai idő szerint 14 óra) indította az ékezetes domainek regisztrációját. Különböző regisztrátorok és együttmüködő partnerei – köztük hazai cégek is – egyszerre startoltak, ellentétben a hamis információkat közlő hírekkel, mely szerint "előregisztráció" során is hozzá lehetett jutni a nevekhez. Azonban máris nem várt technikai akadály gátolja a nevek további kiadását. A rendszer túlterheltsége miatt az új regisztrációs folyamatot le kellett állitani. Egy vezető regisztrátor részéről a partnerei felé szétküldött körlevél szerint , a szolgáltatás nem lesz elérhető ma reggel 8-ig. (közép-európai idő szerint 14 óra). A tegnapi naptól 28 nyelv karaktereinek használatával lehet .com, .net és .ort domaineket bejegyeztetni, azonban ez a beszélt nyelvek területeinek átfedése miatt közel 70 országot érint.

Egy kis áttekintés:a Verisign a koreai, japán és kinai jegyekből álló domaineket 2000 nov. 10-én vezették be. A szolgáltatás a várt érdeklődést is meghaladva, óriási sikert jelentett. Aaz első 30 napban kb. 700.000 domaint jegyeztek be ezen karakterek beépítésével. A siker láttán döntöttek úgy, hogy bevezetik a latin abc karakterekein kivüli 28 más nyelvben használatos karakterkészletet is.Ezeket csoportokba osztották:
Latin 1: Dán, holland, Faeroe, izland, ir, olasz, norvég, portugál, spanyol, svéd
Latin Extended A: Afrikaans, baszk, breton, katalán, horvát, cseh, eszperanto, észt, francia, grönlandi, magyar, stb…
LAtin Extended B
Többen aggályukat fejezték ki az újítás hallatán, ugyanis az is elképzelhető, hogy az ékezetes karakterekkel domaineket bejegyzők nem fogják élvezni a nevek nyújtotta előnyöket, hiszen a regisztrációt kézben tartó Verisign nem garantálja, hogy az igy regisztrált domainek sikeresen müködni is fognak.

Információink szerint az éjszaka során több magyar szolgáltató is azon tevékenykedett, hogy elérhetővé tegye a szolgáltatást a magyar vásárlók számára is – természetesen forintért és magyarul. A jelenlegi leállás azonban késleltetheti a bevezetést.

menu
menu