Gellert kapott Uri Geller

Gellert kapott Uri Geller

Az UriGeller.hu domain bejegyzése ellen kifogást emelt a .hu domaintér nyilvántartója.

A TV2 kanálhajlító showjának házigazdája – eredeti nevén Gellér György – úr művésznevével azonos domain delegálási kérelmét nyújtotta be a televíziós csatornát üzemeltető gazdasági társaság. A cég a saját nevére kívánta lefoglalni az UriGeller.hu domaint még március 25-én. A .hu domaintér nyilvántartását végző szervezet, az Internet Szolgáltatók Tanácsa a domain regisztrációs szabályzat vonatkozó pontjára hivatkozva a bejegyzési kérelmet – ideiglenesen -visszautasította és hiánypótlást rendelt el. A magánszemélyek névkizárólagosságához fűződő jogainak érvényesülése érdekében minden esetben kéri a Nyilvántartó a nevet viselő magánszemély írásos hozzájárulását a domain bejegyzéséhez. Egy egyszerű nyilatkozat kitöltésével megelőzhető lett volna a bejegyzési folyamat elhúzódása.

Neves nevek csak igazolással

A Nyilvántartó részéről lehetőség van arra is, hogy nem élő személy teljes- vagy vezetéknevét tartalmazó kérelmek esetén is bekérje az örökösök hozzájárulását. Ilyen nyilatkozat hiányában került elutasításra eddig több alkalommal is a hitler.hu, de – sportnyelven szólva – „csont nélkül” bejegyzésre került a sztalin.hu és a lenin.hu.

Cini is áldozat

A magyar celebek neveivel azonos webcímek egy része fennakadt a Nyilvántartó szűrőjén. Anno a dudika.hu webcímet nem adta ki a Nyilvántartó, de a gyozike.hu tucatnyi kérelmezője is hoppon maradt. Ezzel szemben a zalatnay.hu domain kiadásra került. Szimbolikus értékkel bír, hogy az utóbbi webcím a művésznő börtönbe vonulásának napján érkezett meg a domain regisztrátorához, vagyis azokban a napokban, amikor a sajtó középpontjában volt Cini. A playmateként is bemutatkozó énekes a Story magazin számára adott nyilatkozatában peres eljárást helyezett kilátásba a domain név kezelési jogának megszerzése érdekében.

 

menu
menu