Feszültség az Unió és az USA között az Internet kontrollja miatt

Feszültség az Unió és az USA között az Internet kontrollja miatt

Az Európai Unió felszólította az USA-t, hogy az Internet feletti kontrollt adja át az ENSZ-nek, azonban a nagyhatalomnak esze ágában sincs lemondani jogairól.

A vita nem új keletű, de most is aktuális, ugyanis a novemberben, Tunéziában rendezendő World Summit on the Information Society konferencia várhatóan napirendre veszi majd a témát. Az unió képviselői a konferencia előkészítő értekezletén nyújtották be a módosító indítványt, ami ellen az amerikaiak azonnal tiltakoztak. „Nem értünk egyet azzal, hogy az ENSZ kezébe kellene adni az Internet irányítását” mondta David Gross nagykövet, az amerikai külügyminisztérium nemzetközi kommunikációs és információ-elméleti vezetője. „Ez mindössze néhány ország vágya. Szerintünk viszont elfogadhatatlan az ötlet.”

Jelenleg az amerikai kereskedelmi minisztérium, illetve az általa alapított nonprofit szervezet, az ICANN engedélyezhet csak bármilyen módosítást az Internet központi címrendszerében, a gyökérszervereken. Az ENSZ által irányított WGIG (Working Group on Internet Governance – Internet Irányítás Munkacsoport) a múlt hónapban tette közzé az Internet jelenlegi működési rendje ellen tiltakozó felhívását, amit majd a konferenciának kell megvitatnia.

Igazságosabb elosztást!
Az Internet irányítása kezdetektől az Egyesült Államok feladata, mivel már a rendszer korai fejlesztését is támogatta és elősegítette. A címrendszer és a domain végződések gondozása az ICANN hatásköre. Ám számos nemzet, különösen a fejlődő országok kérték már, hogy az USA mondjon le az irányításról – vagy legalább kössön kompromisszumot és járuljon hozzá a hatalom igazságosabb megosztásához. Sokan értenek egyet abban, hogy a Föld gazdasági működésének ilyen kulcsfontosságú eszköze nem állhat mindössze egyetlen ország fennhatósága alatt. Ahogy a fejlődő országok egyre inkább igyekeznek kihasználni az Internet gazdasági és társadalmi előnyeit, úgy nő a nyomás az Egyesült Államokon.

Másként is lehetne…

A WGIG négy alternatívát határozott meg a jelenlegi rendszer módosítására:

1. Vegye át a feladatokat az ICANN-től egy újonnan létrehozandó Global Internet Council (Globális Internet Tanács) elnevezésű ENSZ testület, melynek tagjait az országok kormányai delegálnák, illetve egyéb „meghatározó személyiségek” kerülnének bele.

2. Ne lehessen döntést hozni az ICANN Kormányzati Ellenőrző Bizottságának jóváhagyása nélkül! A bizottság az Internet ügyek hivatalos vitafóruma lenne.
3. Az ICANN kapjon egy szűkebb, technikai hatáskört és egy Nemzetközi Internet Tanács álljon fel az ENSZ hatáskörén is kívül! Így az USA is elvesztené befolyását az ICANN felett.

4. Jöjjön létre három új testület! Az egyik vegye át az ICANN hatáskörét és gondozza a címrendszert! A másik legyen a kormányok, az üzleti szféra és a társadalom vitafóruma. A harmadik pedig koordinálja az Internettel kapcsolatos hatósági ügyeket.

menu
menu