Félrevezető hírek a .hu domain regisztráció egyszerűsödéséről

Félrevezető hírek a .hu domain regisztráció egyszerűsödéséről

A .hu domain regisztráció folyamata egyszerűsödik, de sokan félreértették a változásokat.

Évek óta támadások középpontjában áll a hazai domain regisztrációs szabályozás, mert a domain nevek igénylőinek 14 napot kell várniuk addig, ameddig az általuk bejegyezni kívánt domain nevek működőképessé válnak. A .hu domain nevek egy várólistán meghirdetésre kerülnek és a várólistán töltött 14 nap után, elbírálást követően bejegyzésre kerülnek és utána lehet a domain neveket használatba venni, azaz például honlapokhoz kapcsolni. Ezzel szemben a más végződések alatt azonnal használatba vehetőek a domain nevek és a világ egyetlen pontján sincsen hasonló várakozási időszak.

Júniustól egy jelentős változást vezet be a .hu domaintér nyilvántartója, az Internet Szolgáltatók Tanácsa. A Domain Regisztrációs Szabályzat szerint továbbra is megmarad a lista azonban kihirdetési listaként fog funckionálni és csak 8 napos lesz, mert a domain nevek már a bejegyzés benyújtásának időpontjától működőképessé válnak.

Kifogás csak 8 napig

Eddig a teljes 14 napos várakozás alatt a domain nevek ellen kifogással élhetett az, aki úgy gondolta, hogy a jogait sérti a domain más általi bejegyzése. Ilyen esetekben az ISZT mellett működő – többségében jogászokból álló – Tanácsadó Testület határozott a domain bejegyezhetőségéről. Júniustól azonban csak 8 nap áll rendelkezésre a bejegyzés elindításától arra, hogy bárki kifogást emeljen a domain nevek ellen. A panaszának írásbeli benyújtására azonban a domain regisztráció benyújtásától számított 14 napig lesz lehetőség. Az a panaszos, aki viszont a 8 nap alatt nem értesítette valamelyik regisztrátort arról, hogy egy bejegyzés ellen kifogást emel annak már későbbiekben a bejegyzés megakadályozására nem lesz lehetősége. A panaszok elbírálásának gyorsítása is várható a változásoktól. Az eddig gyakran 3-4 hónapot igénybe vevő eljárás akár 3 hét alatt is eljuthat a döntésig.

Megszűnik a prioritás

A másik jelentős változás a szabályzatban, hogy eddig, ha valakinek un. prioritásos joga volt egy domain névre (pl. a cégneve megegyezett a kérelmezett domain névvel) akkor nem kellett 14 napot várnia egy domain név bejegyzésére, a várólista kihagyásával azonnal megkaphatta használatba a webcímet. A jövőben a prioritásos domain regisztrációs igénylés megszűnik, ugyanúgy 8 napos meghirdetésen esik át minden domain bejegyzés, azonban a működésük az előzőekben leírtak okán a benyújtás időpontjától már működőképessé válnak.

Továbbra is papíron

A .hu domain nevekre vonatkozóan azonban továbbra is megmarad a szerződéskötési kötelezettség, azaz továbbra is vagy aláírt szerződéssel lehet domain regisztrációs kérelmet benyújtani vagy digitális aláírással ellátott domain igénylő lap szükséges a .hu domain lefoglalásához.

Tévesen kommunkálja a változásokat a hazai sajtó

A hazai sajtó képviselői közül többen a változások lényegi elemeit tévesen mutatták be. Több cikkben az jelent meg, hogy a írásban kötött szerződés nélkül is lehetőség lesz domain regisztrációra, illetve volt olyan cikk is, amely azt állította, hogy azonnal, a bejegyzés benyújtásának időpontjában bejegyzésre kerülnek a domain nevek. Ezen két megállapítás téves információkon alapul.

Milyen hatásai lehetnek a változásnak?

A kihirdetési időszak rövidülése miatt hamarabb használatba vehető lesz a domain név, így akinek sürgősen kell egy domain név (pl. egy természeti katasztrófához kapcsolódó karitatív akció megszervezéséhez) az azonnal .hu domain néven tudja az információkat kommunikálni.

Az átállás kockázata

A június 1-jén életbe lépő változások alapján lesz egy átmeneti időszak, amikor a május utolsó napjaiban beadott domain neveknek még 14 napot, a június elején beadott domain nevek már csak 8 napot „állnak sorba” és ráadásul azonnal működőképesek is lesznek az júniusban kezdeményezett domain regisztrációk.
Az ügyfeleknek és a regisztrátoroknak így május második felében meg kell hozniuk azt a döntést, hogy benyújtják a kérelmüket és várnak 2 hetet a domain működésére vagy megvárják a június első napját és akkor azonnal használatba vehetik a domain nevet. „A várakozás kockázatokat rejt: ha bárki a régi „rendszerben” benyújt egy domaint ugyanarra a domain névre amire a kérelmező szeretett volna, abban az esetben őt megelőzve másé lehet a domain név” – hívta fel munkatársunk figyelmét Martos Balázs az ISZT vezetője.

 

menu
menu