Feljánlotta domain nevét a szökőár áldozatai számára

Feljánlotta domain nevét a szökőár áldozatai számára

A domain nevek tulajdonosai/kezelői is - saját lehetőségeikhez mérten - hozzájárulnak a katasztrófa áldozatainak megsegítéséhez.

Az Ázsiai szökőár kapcsán sorra újabb és újabb jótékony feljánlások látnak napvilágot. A szökőár szó angol megfelelőjéből képzett legértékesebb domain (tsunami.com) tulajdonosa, a Tsunami Computing Inc tulajdonosa úgy határozott, hogy a webcím mostantól az áldozatok érdekeit kell, hogy szolgálja. A honlap nyitóoldalára helyezte el az adakozásban közreműködő szervezetek elérését, és más adakozási lehetőségeket biztosító szervezetek linkjét. A cég vezetője, Elliot Goykhman nyilatkozatában elmondta, hogy messzemenően átéli a katasztrófában érintett személyek és hozzátartozóik érzéseit, mert cégének a 2001. szeptemberében történt new york-i terrortámadás időpontjában a World Trade Centerben volt egy irodája, amelyben közel két tucat alkalmazott dolgozott azon a történelmi napon. Az iroda a föld színével lett egyenlő, azonban minden alkalmazottja túlélte a támadást.
Az egyik leghitelesebb látogatottság mérő cég (Alexa.com) kimutatásai alapján a tsunami.com látogatottsága a katasztrófát követően tízezerszeresére nőtt, mára pedig a Vöröskereszt honlapjának forgalmával vetekszik…
A felajánlás nem egyedülálló. A kanadai tsunami.ca kezelője, a Tsunami Communications Inc. is elhelyezte az oldalán a Vöröskereszt kanadai oldalának linkjét. A cég elnöke, Craig Smedley beszámolt arról, hogy naponta többször is kapnak érdeklődő hívásokat segíteni kívánó személyektől…
A brit tartománybéli tsunami.co.uk, melynek kezelője a – Tsunami Sounds Inc. – is tejles egészében átengedte nyitólapját a jótékony szervezetek számára.
A norvég tsunami.no kezelője pedig a tsunami.com-ra irányította a címére érkező találatokat.
A tsunami.org oldalra ellátogatva a Hawaii-ban található Szökőár Múzeum honlapja található.
Sajnos rossz példát is találhatunk. A tsunami.info, melynek tulajdonosa egy taiwan-i magánszemély és a tsunami.net, mely egy koreai magánszemély kezelésében áll semmilyen releváns tartalmat nem eredményez…
A hazánkbéli szokoar.hu (tulajdonosa a taksonyi Szőkőár Búvár És Alpinista Kft.) sem mutat jó példát, mivel a címen jelenleg tartalom sem található és megkeresésünkre válaszolva a segítséget is megtagadta.

Az egyes domain végződések kiosztását és felügyeletét ellátó szervezetek a tragédia után nem sokkal csatlakoztak az adománygyűjtéshez. Az .info domaineket kezelő Afilias Inc. 25000 $-t és ezen túl minden januárban bejegyzett új .info regisztráció díjából 75 centet ajánlott fel az indiai miniszterelnök által alapított Jótékonysági Alap számára. A cég adományának jó szándéka nem megkérdőjelezhető, azonban a tényekhez hozzátartozik, hogy az Afilias indiai leányvállalata kapta meg a napokban az óriási profittal kecsegtető indiai domain tartomány (.in) kezelési jogát, vélhetően ez is közrejátszott a támogatandó alap és nemzet kiválasztásában.

A világ legnagyobb regisztrátora, a több, mint 5,5 millió webcímet bejegyző GoDaddy felajánlása is jelentős. A cég 250 000$-t utal át az egyik legismertebb amerikai segélyszervezet az AmeriCares javára.

A domainabc.hu is felajánlást tett a karácsony utáni kasztrófa áldozatai számára. A január 9 és február 9 között az domainabc.hu-n regisztrált minden .hu domain árából 500 Ft-ot ajánlunk fel a Magyar Vöröskereszten keresztül a szökőár áldozatainak megsegítésére.

menu
menu