Ezt is megértük! A .hu gyakorlatát másolja a .de nyilvántartója

Ezt is megértük! A .hu gyakorlatát másolja a .de nyilvántartója

A német nyilvántartó nem a kéthetes várólista modelljét, hanem az ékezetes nevek kiosztásában alkalmazott gyakorlatot veszi át.

A .de domaintérben már évek óta használhatóak a német nyelvben használatos ékezetes karakterek, azonban a német nyelv hivatalos abc-jének egyik betűje, a ß (Sharp S) nem szerepelhetett domain nevekben.

Német betűk sorban
Német betűk sorban

 

A domainiparon végigsöprő nagy nyelvesítési hullám elérte ezt a karaktert is és a bevezetésére a nemzetközi gyakorlatban meglehetősen ismeretlen bevezetési formát alkalmaz a német domaintér nyilvántartója, a DENIC. Magyarországon az ékezetes webcímek bevezetésénél már alkalmazták a normál – ékezeteket nem tartalmazó – domain nevekre alapozott elsőbbségi jogot, ami annyit jelentett, hogy a betu.hu kezelője elsőbbségi joggal bírt a betű.hu és a betü.hu valamint a betú.hu domain nevekre. A németek a magyarhoz hasonló elsőbbségi rendszert alakítottak ki: a “ss” karaktereket tartalmazó domain nevek kezelői elsőbbségi jogot kapnak a domain ß-szel leírt változatának regisztrálására, így a strasse.de jogot formálhat a straße.de domainre. Amely igénylő nem él az elsőbbségi jogával annak a domain neve szabadon regisztrálhatóvá válik november 16-tól.

A DENIC hivatalos közleménye:  
http://www.denic.de/en/domains/internationalized-domain-names/sharp-s.html

menu
menu