Exklúzív interjú a világ legértékesebb domainjének kezelőjével

Exklúzív interjú a világ legértékesebb domainjének kezelőjével

A domainabc.hu felkérésére néhány kérdésre válaszolt a világsajtót körbejárt BenedictXVI.com domain tulajdonosa.

Roger Cadenhead: egy név, amely bevonult a domain történelembe. Ő az, aki bejegyeztette a XXI. század első újonnan választott pápájának nevét domain névként a legértékesebb domain tartomány, a .com alá.

A domain mágnásnak is titulált floridai fiatalember II. János Pál halála előtt játszott el a gondolattal, hogy a majdani új pápa milyen neveket választhat és lefoglalt 6 lehetséges változatot domainként: a BenedictXVI.com-ot, a ClementXV.com-ot, az InnocentXIV.com-ot, a LeoXIV.com-ot, a PaulVII.com-ot, a PiusXIII.com-ot. Mint utólag kiderült azért tette ezt, hogy megakadályozza azt, hogy a címen "a kereszténységhez nem méltó" tartalom jelenjen meg. A pápa megválasztását követő időszakban – a fogadott forgalom alapján – a BenedictXVI.com a világ egyik legértékesebb webcímévé lépett elő.

Roger Cadenhead exkluzív interjút adott a domainABC.hu számára

DABC: Roger, úgy tudjuk, hogy a 6 webcím "forgalmát" felajánlotta egy jótékonysági szervezet részére.

RC: Valóban így van, egy templom által működtetett alapítvány (Modest Needs) oldalára irányítottam a szóban forgó webcímeket, természetesen a BenedictXVI.com-ot is.

DABC: Meddig teszi ezt? Az idők végezetéig?

RC: Nem, a domaineket kivétel nélkül felajánlottam az új pápa és a Vatikán számára, ellenszolgáltatás nélkül, azonban visszajelzést egyelőre nem kaptam Európából.

DABC: Mekkora forgalmat generál a webcím?

RC: A "Habemus Papam" (Van pápánk) elhangzása után hihetetlenül megnőtt a forgalom a szerverünkön. Egy ideig képtelen volt kiszolgálni a látogatókat. Volt olyan perc, amikor 1000 (!) megkeresést regisztráltunk. Április 21-én 405 000 kíváncsi internetező kereste fel oldalunkat, mára kissé lecsengett a dolog, de még mindig napi 9 000 megkeresést kap a benedictXVI.com és ezáltal a Modest Needs is.

DABC: Jelentett ez segítséget az alapítvány számára?

RC: Igen, a szervezet vezetője közölte, hogy az utóbbi napokban ötszörösére ugrott fel az adakozási hajlandóság.

DABC: Mi volt a legérdekesebb momentum az Ön számára amely a BenedictXVI.com-mal kapcsolatban történt?

RC: A pápa kihirdetésének időpontja alatt úgy éreztem magam, mint akinek a megfogadott lova megnyeri a derby-t… De csodálatos volt, hogy a pápa megválasztásának másnapján követhettem, hogy az egyes világrész lakosai mikor ébrednek az egyes időzónákban. Reggel az emberek kezükbe vették az újságot és további információk után kutatva az Interneten mind az én oldalamon kötöttek ki. Akik az oldalamra jöttek sokan hozzászóltak az oldal fórumához. Érdekes volt látni, hogy legkorábban Koreából majd haladva előre az időben Európa egyes részeiről, majd Angliából és végül innen, a tengerentúlról az Egyesült Államok szinte minden államából kaptam üzenetet…

DABC: Volt-e érdekeltsége bármilyen más domain üzletben?

RC: Igen, a domain boom idején (1999-2000) a buzzword.com címet kérték tőlem. (a buzzword jelentése: divatos szó, divatos kifejezés – a szerk) 30 000 $-t kínáltak érte, azonban én visszautasítottam az ajánlatot. Belátom utólag: hiba volt.

DABC: Mint Ön is tudja, a világhálón először a domainabc.hu írt arról, hogy Ön már a II. János Pál halála előtt le is foglalta a lehetséges „pápa neveket” domainként. Mi akkor azt sugalltuk, hogy anyagi haszon céljából jegyezte be a címet. Engedje meg, hogy szerkesztőségün nevében elnézést kérjek!

RC: Valóban olvastam az oldalukon, azonban nem nagyon értettem. Később a lényeget lefordíttattam… Április 18-án hangot is adtam véleményemnek a weboldalamon, de részemről nincs harag…

menu
menu