Elnökváltásra készül az ICANN

Elnökváltásra készül az ICANN

Vint Cerf, az ICANN jelenlegi elnöke a szervezet évenkénti los angeles-i gyűlésén fogja bejelenteni visszavonulását. Vajon ki a legalkalmasabb a megüresedett pozíció betöltésére pályázó jelöltek közül?

Vinton G. Cerf-et 1999-ben választották be az ICANN igazgatótanácsba. Jelölése óta vezető szerepet tölt be a szervezetben. Kiemelkedő tehetségű szónok.

Sokan az internet ’isteneként’, a világháló egyik alapító atyjaként tekintenek Mr. Cerf-re, ugyanis nem kis szerepe volt a TCP / IP protokoll megalkotásában. Ezért a teljesítményért és egyéb tevékenységeinek köszönhetően, melyek nagyban hozzájárultak az internet létrejöttéhez, számos díj és kitüntetés birtokosának mondhatja magát.

Cerf ICANN elnöki karrierje kezdetén Stuart Lynn volt a szervezet igazgatója. Cerf sokszor került olyan helyzetbe, amikor szükség volt tisztánlátására, mivel Lynn közismerten meg nem alkuvó személyiség volt. Mondhatni, hogy Cerf volt Lynn ”lelkiismerete”, aki mindig próbálta Lynn kijelentéseinek élét tompítani.

Paul Twomey igazgatósága alatt az általános hangulat az ICANN berkeiben sokat javult, mivel Twomey nyitottabb személyiség és kevésbé megosztó magatartással vezeti a szervezetet, mint elődje. Ez olyannyira igaz, hogy idővel Cerf döntései és viselkedése voltak azok, melyek kissé szigorúnak és merevnek tetszhettek, de természetesen csak az elődjénél jóval engedékenyebb ICANN igazgatóhoz hasonlítva.

Jól látszik tehát, hogy Cerf személye különösen nagy értékkel bír az ICANN számára. A szervezetnél senki sem igazán gondolt bele, hogy mi fog történni, ha a ’nagy ember’ megbízatása véget ér.

Cerf lemondásának ideje azonban feltartóztathatatlanul közeledik. Jelenlegi megbízatása a szervezet éves los angeles-i gyűlésének idején jár le, mely október 29-től november 2-ig tart.

Három jelölt esélyes a posztra

A legnagyobb kérdés az, hogy miképp lehet egy ilyen ’legendát’ helyettesíteni?

Az ICANN esetében az utód csakis az igazgatótanács tagjai közül kerülhet ki. Közülük is három tagnak van komolyabb esélye a pozíció elnyerésére. A jelöltek a következők: Roberto Gaetano, jelenlegi alelnök, Peter Dengate Thrush és Steve Crocker.

A nyelvzseni alelnök
Az első jelölt, Gaetano, aki jelenleg az ICANN alelnöki tisztjét tölti be, olasz gyökerekkel büszkélkedhet. 1997-ben került kapcsolatba az ICANN-nal, az igazgatótanácsba 2006-ban választották be. Mind az ICANN szervezet ügyeiben, mind pedig a domainiparban kiterjedt ismeretekkel rendelkezik. Harminc éves tapasztalata van a telekommunikáció és az információs technológia terén. Öt nyelven beszél. Megválasztása üzenetértékű lehet, miszerint az ICANN immáron globális szervezetté vált.

Az új-zélandi ügyvéd
Peter Dengate Thrush, a második jelölt, Új-Zélandi ügyvéd. Polgári peres eljárásokkal, ezen belül is a szellemi tulajdonokkkal és az internetes jogi kérdésekkel foglalkozik. Ő is komoly tapasztalatokkal rendelkezik a szervezet ügyeivel kapcsolatban és a nemzeti regisztrátori közösség megbecsült tagja. Az InternetNZ jogi tanácsadójaként működött 1996 és 1999 között. Megbízatása fél évvel a mostani ICANN gyűlést követően telik le.

Az öreg motoros
Steve Crocker is büszkén viselheti az ’internet alapítóatyja’ elnevezést. Cerf-hez hasonlóan sokat tett a világháló létrejöttéért. Crocker már az Arpanet (az internet őse) protokolljainak fejlesztésében is részt vett. Az ICANN igazgatótanácsának szavazati joggal nem rendelkező tagja, jelenleg tanácsadóként segíti a szervezet munkáját.

Köztes megoldás

Egyik vállalatnak sem könnyű feladat a karizmatikus vezetők visszavonulása utáni átmeneti időszak kezelése. Az ilyen nehéz helyzetekben általában a köztes megoldások alkalmazása lehet a célravezető. A kérdés, hogy vajon az ICANN élni fog-e a lehetőséggel.

A három jelölt mindegyike nagy tapasztalatokkal rendelkezik egy-egy bizonyos területen, ám egyikük képzettsége sem mérhető Vint Cerf-éhez, aki szinte minden területen otthon érezheti magát.

Az ICANN dönthet úgy ebben az esetben, hogy megosztja a feladatokat és a felelősséget a három jelölt között, akik így a számukra legmegfelelőbb tevékenységeket folytathatják, amelyekhez a legjobban értenek. Ezáltal az ICANN haladékot kaphat, mely időt arra használhatja ki. hogy megtalálja azt az embert aki méltó Vinton G. Cerf örökségére.

A téma iránt érdeklődőknek nem kell sokáig várniuk arra, hogy kiderüljön az utódlás problémájának megoldása. Az ICANN igazgatótanácsa nyílt ülés keretében, november 2-án hozza meg döntését Los Angelesben.

menu
menu