Ellopják a 2008-as olimpia szlogenjét

Ellopják a 2008-as olimpia szlogenjét

A pekingi olimpia hivatalos szlogenjét percekkel a hivatalos bejelentése után foglalták le domainként. Most eladásra vár...

Egy kínai internetes magazin értesülése szerint egy kínai férfi a 2008-ban Pekingben megrendezésre kerülő hivatalos szlogenjét jegyezte be domainként.
A Pekingi Olimpiai Szervezőbizottság a három év múlva esedékes rendezvény jelmondatát "Tong Yi Ge Shi Jie Tong Yi Ge Meng Xiang" (jelentése Egy világ – egy álom) június 26-án hozta nyilvánosságra. A bejelentést követően néhány perccel a szlogen angol változatának .com alatti megfelelője, a OneWorldOneDream.com már bejegyzésre is került egy Egyesült Államokban élő kínai származású személy, Tom Xiong számára.
A címen jelenleg egy környezeti ártalmak veszélyeire utaló honlap található, mely arra szólít fel, hogy vigyázzunk a Földre… Valószínű, hogy Xiong úrnak nem jutott volna eszébe a webcímet lefoglalni, ha nem ez lett volna a jelmondata a következő olimpiának. Azonban a sportolói világtalálkozónak otthont adó nemzet polgárai sem tétlenkedtek sokáig a szlogen hivatalos bejelentését követően: a kínában élő Lin Zhiyi is még aznap kezdeményezte a OneWorldOneDream.net.cn, .org.cn, com.cn és .org és .net végű domain nevek lefoglalását.
A nagy média visszhanggal bejelentett jelmondat azonban más domain spekuláns fantáziáját is megmozgatta: a one-world-one-dream.com beírásával a mai napon már az egyik piacvezető domain értékesítési portál jelenik meg.
A szlogen spanyol és angol nyelvű változata mind az elterjedt nemzetközi tartományok alatt, mind a német (.de) és spanyol (.es) domaintér alatt szabad. Egyelőre…

A kínai domaintér nyilvnátartója a China Information Network Information Center (CNNIC) a mostani bejegyzések kapcsán már dolgozik azon, hogy a domain nevekre vonatkozó szabályozását olyan módon változtassa, hogy .cn domaintér alatt az ilyen és hasonló visszaélés gyanús bejegyzéseket megakadályozza. Érdekes összefüggése a dolognak, hogy a 2004-es olimpiát követően a CNNIC a hasonló spekulációk megelőzése céljából a Sidneyben aranyérmet szerző kínai sportolók nevével azonos .cn domain neveket ingyen jegyezte be a sportolók számára.

menu
menu