Elássa a csatabárdot az ICANN és a Nominet?

Elássa a csatabárdot az ICANN és a Nominet?

Levélben egyeztetett együttműködési lehetőségeikről az Internetet felügyelő ICANN és az angol országkódot kezelő Nominet.

Az európai legfelsőbb szintű országkód domaineket nyilvántartó szervezetek 2001-ben azzal fenyegették az ICANN-t, hogy megszüntetik befizetéseiket, ha nem kapnak cserébe szolgáltatási garanciát. A „lázadók” közé tartozott a Nominet is, így a két szervezet közt eddig meglehetősen fagyos volt a viszony.
Most azonban, a levélváltást követően a Nominet csatlakozik az ICANN országkód neveket támogató szervezetéhez (country code Name Supporting Organisation – ccNSO). Mivel a Nominet a legjelentősebb domain-kezelő az eddigi tagok közt, a lépés jelentősen növeli a ccNSO presztizsét.

Együttműködési szintek

Az ICANN februártól működteti Felelősségi Szerkezet programját, amely kétféle módon teszi lehetővé az országkód kezelő szervezetek számára az ICANN-nel való kapcsolat formalizálását. Az egyik lehetőség a Felelősségi Szerkezet hivatalos dokumentumának aláírása, amely egyaránt rögzíti a szolgáltató és az ICANN kötelezettségeit.
A másik lehetőség a Nominet esetében is alkalmazott egyszerű levélváltás, ami egy kevésbé szigorú kapcsolatot hoz létre.

Mindenki elégedett

Az ICANN elnöke, Paul Towmey elégedettségének adott hangot: „Örömünkre szolgál a levélváltás, amely újabb lendületet ad nekünk és megerősíti a kapcsolatunkat a domain kezelőkkel.”
A Nominet elnöke, Lesley Cowley ugyancsak elégedett: „A kötelezettségvállalási modellek javítása érdekében tett ICAAN lépések ösztönzőleg hatottak ránk. Habár akad még tennivaló, bizakodunk, hogy a dolgok jó irányba haladnak. Ezért volt fontos számunkra, hogy kifejezzük támogató szándékunkat.”

menu
menu