Elárverezik a csalással szerzett domaineket?

Elárverezik a csalással szerzett domaineket?

A bíróság döntésétől függően, a Zuccarini domain nevek az októberi T.R.A.F.F.I.C. konferencián találhatnak új gazdára.

A domainipar meghatározó alakja, a domain árverések úttörőjének számító Rick Latona egy érdekes kezdeményezéssel hívta fel magára ismét a figyelmet. Jogot szerzett arra, hogy árverésre bocsáthassa azokat a domain neveket, melyek korábban a hírhedt John Zuccarini tulajdonában voltak. Mivel a nevek többségének jogsértő mivolta bizonyítást nyert, ezért a bírósági döntés alapján azokat elvették Zuccarini-től.

Miután Zuccarini elvesztette a pert az Office Depot ellenében, a tulajdonában lévő domain nevei egy Michael Blacksburg nevű kezelőhöz kerültek át, aki a jelek szerint nem tudott mit kezdeni a hirtelen jött lehetőséggel, mivel hagyta, hogy jó néhány domain név lejárjon az idő alatt, amíg azok rá voltak bízva. Blacksburg most azt javasolja, hogy a megmaradt domain nevek árverésre kerüljenek az idén októberben 19-én megtartandó floridai T.R.A.F.F.I.C. expón.

Mr. Blacksburg szerint ez az aukció ígérkezik az elkövetkező 24 hónap legmeghatározóbb domain árverésének. Ezen a konferencián a domain piac legbefolyásosabb szereplői vesznek részt, akik összesen 20 millió domain név felett rendelkeznek, melyekre napi 50 millió egyéni látogató jut el naponta. A Latona’s Brokerage & Auction House a legsikeresebb aukciós házak egyike, amely domain nevekkel foglalkozik, emellett ez a cég a 2010-es T.R.A.F.F.I.C. domain konferencia és -expó kizárólagos lebonyolítója. Az árverés során lehetőség lesz a helyszínen történő licitálás mellett interneten keresztül is részt venni az aukción.

Az árverésre kínált domain nevek listája még nem nyilvános, mégis sokakat izgat, hogy Zuccarini domain nevei közül melyek kerültek rá arra. Zuccarini domain nevei többségükben a typosquatting (félregépelt domain) jelenségre épülő, törvénysértő domainek, melyek értékesítése a bíróság szerint problémákat okozhat. 2007-ben a bíróság aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a DS Holdings a kérdéses domain neveket árverésre akarja bocsátani. Zuccarini maga is elismeri, hogy a domainek nagyobb része más, ismertebb domain nevek szándékosan elírt változata. Bizonyos esetekben az ilyen nevek használhatóak törvényes tevékenységekre is, azonban jellemzőbb, hogy a felhasználók megtévesztésére használják azokat, ahogyan Zuccarini is tette korábban.

Új fejlemények

John Zuccarini panaszt nyújtott be a bíróság felé, melyben azt állította, hogy domain neveinek a T.R.A.F.F.I.C. domainipari konferencián történő elárverezése esetén összeférhetetlenség ténye valósulna meg. Zuccarini ezt azzal indokolta, hogy az expó egyik társ-szervezője, az ügyvéd Howard Neu képviselte őt a korábbi Office Depot ügyben, amelynek végén döntés született Zuccarini domain neveinek elárverezéséről. Az Amerikai Egyesült Államok bírósága válaszokat követel az konferencia szervezőitől az üggyel kapcsolatban, így a vitának a jelek szerint még koránt sincs vége.

A T.R.A.F.F.I.C. szervezői viszont időközben bejelentették, hogy a Zuccarini domainekkel kapcsolatos álláspontjuk megváltozott, immár nem áll sem módjukban, sem szándékukban azok aukcióra bocsátása, így az ezzel kapcsolatos huzavona értelmetlenné vált.

menu
menu