Ékezetre fel!

Ékezetre fel!

Finnország és Chile is engedélyezi a nemzeti karakterek használatát a nemzeti domaintérben.

Május elejétől a görögök nemzeti karakterei használhatóak a hellén nemzeti domaintérben (.gr), a finn domaintrtomány (.fi) nyilvántartója, a Finnish Communications Regulatory Authority (FICORA) pedig szeptember 1-től engedélyezi az újonnan bejegyzendő domain nevek használatában a finn nemzeti karaktereket (å, ä, ö). Csütörtökön reggel 8 órától igényelhetőek az ékezetes finn címek. A nyilvántartó a hivatalos közleményében felhívja a domain tulajdonosok figyelmét, hogy az ékezetes webcímek első domainkénti használatától óvakodjanak, mert honlapjuk a külföldi felhasználók számára nehézkesen lesz elérhető, mivel egy más országbeli felhasználó billentyűzete nem tartalmazza az újonnan engedélyzett karaktereket.

Chile is lép

A chilei domaintérben is szeptembertől kerülnek bevezetésre a nemzeti karaktereket tartalmazó domainek. A dél-amerikai ország regisztrátorai szeptember 21-től fogadják az ékezetes .cl végű címek regisztrációját. A lehetőségek ezen végződés alatt szűkösebbek, mivel a spanyol nyelvben használt betűk közül egyedül a ñ karaktert nem tartalmazza az angol ABC.

Az ékezetes .hu bevezetése sikeres volt

A .hu domaintérben 2004 tavaszától foglalhatóak a magyar ABC teljes betűkészletét tartalmazó webcímek. Az ékezetes webcímek bevezetése hazánkban néhány apróbb problémától eltekintve zökkenőmentesen zajlott. Az á,é,í,ó,ö,ő,ú,ü,ű karaktereket tartalmazó domain nevek tulajdonosai azonban egyelőre nem lehetnek felelőtlenül boldogok, mivel a legelterjedtebb böngésző aktuális verziója egyelőre nem támogatja a különleges karakterek hasznlatát. A Microsoft először 2005 őszére igérte az új, nemzetköziesített domain neveket is támogató Internet Exploler bevezetését, azonban egyes források szerint a program új verziója csak 2006-ban jelenik majd meg.

menu
menu