Éjszakai domain regisztrációs láz

Éjszakai domain regisztrációs láz

Egy új márkanév bevezetése miatt domainek iránti harc alakult ki csütörtök éjszaka.

A nyílt forráskódra épülő rendkívül népszerű honlapfejlesztő rendszer, a Mambo szeptember elsejétől új néven érhető el. Az új elnevezés "Joomla!", amely jelentése szuahéli nyelven: közösség. A rendszert fejlesztő csapat magyar idő szerint csütörtök este 1/2 8-kor hozta nyilvánosságra az új nevet. A titokban zajló névválasztási döntésben nagy szerepe volt annak, hogy a Joomla.com, .net és .org címek szabadok voltak. A Mambo – azaz az új Joomla! – rendszer ismertsége rendkívül nagy világszerte, így az új név nyilvánosságra kerülését követően perceken belül beindult a harc a "Joomla!" domainekért.
A bejelentés óta a "Joomla" karakterláncot tartalmazó .com, .net, .org és .info domain nevek százait jegyezték be a világ minden tájáról, azonban nem kizárólag a nemzetközi tartományok alatti webcímekért indult küzdelem, a nemzeti domaintér alatti a "Joomla"-s cimekért is nagy harc volt a csütörtök este. A legtöbb domain tartományban a csata a legértékesebb címekért náhány óra alatt le is zárult. Az indiai Joomla.in 19 óra 46 perckor, a brit Joomla.org.uk 19:40-kor, az amerikai Joomla.us 19:43-kor, az osztrák Joomla.at 20:17-kor került bejegyzésre. A magyar Joomla.hu webcím foglalását pár perccel este kilenc óra előtt indították el. A domain várhatóan a legnagyobb hazai exmambos közösség kezelésébe kerül, azonban a webcím csak a 14 napos bejegyzési procedúra után válhat aktívvá.
Patai László, a Mamboserver magazin szerkesztője , a Joomla.hu domain várományosának képviselőjét kerestük meg az névváltással kapcsolatban.

A joomla.hu jó kézbe kerül

Sokan bizonytalannak látták a Mambo sorsát az elmúlt hetekben, de szerencsére tisztázódoott a fejlesztői környezet helyzete és az új név új lendületet adhat mind a magyar, mind a nemzetközi ex Mambos közösség számára. A Mambosok a névváltásra hetek óta készültek a világ minden táján. A többi nemzeti közösséghez hasonlóan mi is izgatottan vártuk a "keresztelőt". Egy regisztrátorral napokkal ezelőtt leegyeztettük, hogy egy kivételesen késői órában kellene indítani egy regisztrációs kérelmet, a regisztrátor (Microware Hungary Kft.) rugalmasságának köszönhetően sikerült időben elindítani a számunkra legértékesebb cím bejegyzési kérelmét, így várhatóan miénk lesz a Joomla!.hu. Természetesen több címet is indítottunk így a Joomlatarhely.hu, a Joomlahosting.hu, a Joomlaprogramozas.hu, a Joomlaportal.hu, a Joomlaforum.hu domainek is a kezelésünkbe kerülhetnek a jövőben. Mivel a nyílt forráskódú ingyenes rendszer fejlesztésének legfontosabb pontjai az internetes fórumok, ezért is szükséges, hogy a felhasználók számára legegyértelműbbnek tűnő domain nevek ne kerüljenek olyanok kezébe, akik a domain értékesítéséből profitot akarnak szerezni. Sajnos a korábi név használata ideján is több ilyen cím volt. A mamboforum.com jelenleg is eladó. Úgy tűnik, hogy ezt sikerült megvalósítanunk és tovább szolgálhatjuk a hazai régi-új Mambo-Joomla! közösséget. – nyilatkozta Patai László.

Máris lehet licitálni

A főszerkesztő által is említett domain felvásárlási nehézségeket szinte lehetetlen megkerülni. A legnépszerűbb domain aukciós portálon máris 9 eladó "joomla"-s domainre lehet licitálni. Ezek a jjoomla.org, freejoomla.com, a peekjoomla.com, a joomlar.com, a joomlaa.com, a jjoomla.com, a joomlaa.org, a joomlaads.com és a joomlazilla.com.

menu
menu