Egy és kétbetűs utazás

Egy és kétbetűs utazás

Sor kerülhet az egy- és kétbetűs .travel domainek kiosztására.

Az utazási iparág számára létrehozott .travel domaintér felügyeleti jogát a Tralliance Corporation kapta meg a domain nevek felügyletét ellátó szervezettől, az ICANN-tól. A floridai cég akkor szerződésben vállalta, hogy a .travel végződés alatt egy- és ketbetűs domain nevek regisztrációjára nem ad lehetőséget, azonban az idei évben mégis azzal a kéréssel fordult az ICANN-hoz, hogy ezen webcímek kiosztását engedélyezze. A szervezet – pl. a .biz domaintérben az elmúlt évben kiosztott egybetűs domain nevek  – sikerét és technikai kompatibilitását látva legutóbbi döntéshozó ülésén engedélyt adott a Tralliance számára a különösen értékes rövid azonosítók kiosztására.

A domainterek nyilvántartói sorra kérik az egy- és két karakterből álló domain nevek kiosztásának lehetőségét az ICANN-tól. Ennek oka a cégek nyereségre irányuló igényeihez vezethetőek vissza: a különösen értékes domain neveket egy különleges eljárás keretében oszthatják ki. Akár licitálással, akár fix áron kerül értékesítésre a rövid domain nevek kezelési joga a nyilvántartók a listaárak több ezerszeresét is kérhetik ezen nevekért.

A nyilvántartást végző szervezeteknek az ICANN irányába szavatolni kell, hogy szerzői-, védjegy- és egyéb jogok nem fognak sérülni a különleges domain nevek kiosztása során. A kiosztásra kerülő domain nevek esetében elsőbbségi jogot kapnak a regisztrációra azon védjegyek tulajdonosai akik a védjegyükkel azonos domain nevekre igényt tartanak a .travel domaintér alatt.

A .travel domaintér meglehetősen ismeretlen az internetező nagyközönség előtt. Ennek elsődleges oka, hogy a szokatlan, 5 betűből álló végződést nem kapta fel az utazási iparág és a turizmus szereplői nem használják ezt a végződést. A legismertebb .travel használó Egyiptom Turisztikai Hivatala, amely az első számú hivatalos oldalát az egypt.travel címen üzemelteti.

menu
menu