Egy afrikai ország domain visszaélésekre specializálódott…

Egy afrikai ország domain visszaélésekre specializálódott…

Azzal vádolják a kameruni internetes hatóságot, hogy a tévedésből beírt .com végű címek helyett .cm végű címet begépelő internetezőket szándékosan eltéríti.

A vádat egy amerikai ügyvéd, John Berryhill fogalmazta meg az Internetes domain nevekre szakosodott CircleID.com címen található honlapon: „A .cm (Kamerun) elsőszintű domain üzemeltetői felismerték: ha kihasználják az elírásokból eredő forgalmat, az aranybányát jelenthet számukra. Valódi bevételt hozhat, hogy az országkódjuk mindössze egyetlen betűvel tér el a .com végződéstől. Így aztán Kamerun most felhasználva a nemzeti domain végződést készpénzzé váltja a hasonlóságból eredő előnyöket.”

Önműködő pénzgyár

A gyakorlatban a fentiek azt jelentik, hogy ha valaki egy webcím végére a .com helyett véletlenül csak .cm-et ír, azonnal egy hirdetésekkel teli oldalon találja magát. A folyamat ráadásul teljesen automatikus, mivel ugyanazon az eljáráson alapul, amellyel a nem létező webcímeket ellenőrzik. Egy hasonló módszert nem alkalmazó végződés esetén egy nemlétező cím esetén egy hibaüzenet jelenik meg, a .cm domaineknél azonban – a fentiek szerint – egy hirdetési oldallal találja szembe magát a látogató.

Nem először

Hasonló eset előfordult már 2003-ban is. Akkor a .com és .net tartományokat kezelő VeriSign irányította át a Site Finder nevű keresőoldalra mindazokat, akik az említett végződéssel ellátott, ám nem létező webcímeket írtak a böngészőjükbe. A Site Finder visszaélés-gyanús működését a domain nevek legfőbb hatósága, az ICANN megszüntette. Kamerun azonban még örömmel fogadja azokat, akik eltévednek a billentyűzeten.

menu
menu