Egész Európát palira vette egy osztrák cég

Egész Európát palira vette egy osztrák cég

A december 10-től foglalható nemzetköziesített (ékezetes) .eu domain nevek bevezetése körül máris összeesküvés-elméletek láttak napvilágot...

A december 10-én 11 órakor a nemzetköziesített (IDN), azaz nemzeti karaktereket is tartalmazó .eu domain nevek kiosztása megkezdődött. A legértékesebb internetes azonosítókért óriási verseny folyt az első órában. Ezt támasztja alá a névtér nyilvántartója, az EURid által kibocsátott sajtóközlemény is amelyből kiderül, hogy az első hatvan percben 38 172 IDN bejegyzési kérelmet nyújtottak be a regisztrátor vállalkozások.

“Ez a jelentős szám, amelyet az első órában mértünk igazolja, hogy mennyire fontos az internet nemzeti nyelveken való elérése Európa polgárainak.” – nyilatkozta a szervezet első embere, Marc Van Wesemael.

Az EURid nyilvánosságra hozta az első 10 bejegyzett ékezetes .eu domain név listáját, amelyen kizárólag német szavak találhatóak:

1. ärzte.eu (jelentése: orvosok)
2. börse.eu (jelentése: tőzsde)
3. flüge.eu (jelentése: repülő járatok)
4. bücher.eu (jelentése: könyvek)
5. ferienhäuser.eu (jelentése: kiadó házak)
6. reisebüro.eu (jelentése: utazási iroda)
7. büro.eu (jelentése: iroda)
8. küche.eu (jelentése: konyha)
9. müller.eu (jelentése: molnár, gyakori családnév)
10. öl.eu (jelentése: olaj)

A legelső tíz domain név – a 9. müller.eu kivételével – mindegyike máris felkerült Európa legnagyobb domain aukciós portáljának portfóliójába. A webcímekre december 11-én délután 3 órától már lehet is licitálni. Ez alátámasztja azt az előzetes aggodalmat, mely szerint a nemzetköziesített .eu domain nevek bevezetése az eddig is sikeres domain adás-vételi üzletág további felemelkedését szolgálja. További aggodalomra ad okot, hogy a kilenc domain név mindegyikének azonos cég, az osztrák  realtime.at Domain Services GmbH volt a regisztrátora. Érdekes kérdéseket vet fel ez a tény, mert minden domain regisztrátornak azonos feltételekkel kellett indulnia a szabadon regisztrálható domain nevekért. Annak ellenére sikerült az osztrák vállalkozásnak bezsebelnie az első 10 helyből 9-et, hogy a szabad nevekért folyó “versenyben” jelentős piaci és technikai tapasztalatokkal rendelkező cégek is versenybe szálltak. Egyelőre a legnagyobb európai cégek is találgatnak, hogy milyen kiskaput találhatott a 7000 fős kis alpesi településen működő kis osztrák vállalkozás. Egyes feltételek szerint az is elképzelhető, hogy az EURid által nyilvánosságra hozott lista nem a teljes valóságot tartalmazza.

Az EURid nyilvánosságra hozta a legtöbb IDN-es .eu domain regisztrálását végző országok sorrendjét is.

1. Németország
2. Csehország
3. Franciaország
4. Luxemburg
5. Lengyelország
6. Belgium
7. Nagy-britannia
8. Görögország
9. Svédország

A lista megfelel az előzetes várakozásoknak, azonban a görögök érdeklődése meglepő, hiszen az összes bejegyzett .eu domain név tekintetében az Uniós országok között csak sereghajtó.

menu
menu