Duplázódhat a domainek ára

Duplázódhat a domainek ára

Egy tervezet szerint 10 év alatt megduplázódhat a .com domainek ára, ami a többi tartomány áraira is befolyással lehet.

A domain nevek legfelsőbb "hatósága", az ICANN, és a .com domain tartományt kezelő Verisign aláírás előtt álló megállapodása szerint a Verisign-nak lehetősége lesz a .com végű domain nevek regisztrációs és fenntartási díját minden naptári évben egy alkalommal maximum 7%-kal emelni. Amennyiben a felek által jóváhagyásra kerül a szerződés, és az amerikai cég él is a szerződésben foglalt áremelési jogával, akkor a .com domain nevek regisztrációs és fenntartási díjai 10 év alatt megduplázódhatnak. Ez a díjnövekedés 2 milliárd dollár bevétel növekedést eredményezhet a Verisign számára.
Az internetes közösség számára az ICANN által véleményezésre "kifüggesztett" megállapodás elérhető az ICANN honlapján. (Vonatkozó részletek a 7.3 fejezetben.)

Mozgalom az áremelés ellen

Néhány internetes jogvédő szervezet mozgalmat indított a díjnövekedés megakadályozása érdekében. Az akcióhoz csatlakozva kérjük olvasóinkat, hogy a [email protected]
email címre angol nyelven juttassák el véleményüket a díjemeléssel kapcsolatban. Az eddigi hozzászólások egy része olvasható az ICANN oldalán is.
Az árnövekedés nem kizárólag a .com domainek tulajdonosait érintheti. Kihatással lehet a többi (pl. a .hu) tartományra is. A domain nevek közel 50%-a a .com végződés alatt van bejegyezve, és a mozgalom kezdeményezői szerint amennyiben a legnépszerűbb végződés ára a tervezett módon drasztikusan növekedik, abban az esetben – a piac szabályainak megfelelően – ez húzhatja magával a többi tartomány árát is. Ennek következtében nem kizárólag a .com domain birtokosainak érdeke az árnövekedés megakadályozása.

menu
menu