Drága, vagy nem drága? – domain árvita Írországban

Drága, vagy nem drága? – domain árvita Írországban

Írország az informatikai piac egyik fellegvára, a domain piac mégis haldoklik a szigetországban. Ennek oka a magas regisztrációs díj.

Az ír domaintérben (.ie) néhány napja jegyezték be az 50000. webcímet, azonban a domain piac profitorientált szereplői szerint ez a szám meglehetősen alacsony az Ír Cégbejegyzési Hivatal nyilvántartásában szereplő 254.000 bejegyzett cégnévhez képest.

A regisztrátor szerint drága

A Novara.ie Írország egyik vezető domain regisztrátorának igazgatója, Eoin Costello szerint az .ie 80-120 eurós (20.000-30.000 Ft) piaci ára nagyon magas és ez okozza a nemzeti domaintérbeli címek iránti meglehetősen alacsony keresletet. A .com domainek regisztrációs díja ennek töredéke, 15-20 Euro, de a tavasztól foglalható .eu végződés is hasonló áron lesz jegyezhető.

"Országunknak meg kell őriznie pozícióját Európa vezető e-business központjaként. Éppen ezért úgy gondoljuk, nemzeti érdek, hogy az .ie domain regisztrációjának átlagos ára 50 százalékkal csökkenjen az elkövetkező 18 hónapban, és célként tűzzük ki, hogy elérjük a 100.000 .ie regisztrációt a 18. hónap végére. Vállalatunk mindent megtesz azért, hogy elérjük ezeket a célokat." – nyilatkozta Costello, aki rámutatott arra is, hogy amíg az Ír Domain Regisztrációs Szervezet (IEDR) az utóbbi években fokozatosan csökkentette nagykereskedelmi árait, addig sok regisztrátor nem érvényesítette a kedvezményeket az ügyfelek irányába, így az ír domaintér maradt az egyik legdrágább Európában és az Internet fogyasztó lakosság lassan kezd „elszokni” az .ie végű webcímektől.

„Az írek tekintélyes része az olcsóbb .com végződést használja a céges weblapokhoz. Biztosan valami hiba van, mert a 44 millió .com/.net domain mellett 4,3 millió brit (.uk) és 9 millió német (.de) domain létezik."

Costello a spanyol kormány néhány évvel ezelőtti kezdeményezésével példálózott, amikor az aggasztóan alacsony .es domain állományszám miatt 2003 végén drasztikus változtatásokat vezettek be a spanyolok: a regisztrációs díjat negyedére (!) 110-ről 27,59 Euróra csökkentették és az átláthatóság miatt bevezették a regisztrátori akkreditáció intézményét is. A stratégia sikeres volt, az alacsonyabb árszint az .es regisztrációk számának jelentős növekedését eredményezte.

A nyilvántartó cáfol

Az IEDR vezérigazgatója, David Curtain visszautasította Costello érvelését a .com és .ie domaintér összehasonlításával kapcsolatban. "A legfrissebb, májusi kimutatások szerint az adott időpontban kevesebb, mint 46.000 Írország területéről indított .com regisztráció volt, szemben a 48.000 .ie regisztrációval. Mindig is előrébb voltunk egy kicsit. 2005-ben 30 százalékkal több IEDR bejegyzés történt, mint 2004-ben."

"Már korábban is összehasonlították a .com és .ie végződéseket. Ez azonban nem tisztességes. 44 millió .com regisztráció van és az Írországból irányuló .com igénylés ennek csak töredékét teszi ki. Az egész a gazdasági méretekről szól. Az .ie szabályozott regisztráció, szemben a .com-hoz hasonló mindenkinek mindent szabad elvvel. " – magyarázta Curtain.

"Vannak előnyei is a szabályozottságnak, például a név megbízhatósága, hogy a fogyasztóknak van bizalma vásárolni és az interneten továbbítani a bankkártyák adatait. Megvan az az előnye az .ie végződésnek, hogy tudjuk, hogy az igénylő többszintű ellenőrzésen ment keresztül. Az alapszintű ellenőrzésünk célja, hogy elmondhassuk >> az .ie alatt valóban az vagy, akinek mondod magad<<. Ez nagyon fontos a kis- és középvállalkozások számára, akik a szélessáv elterjedésével egyre növekvő számban készítik el első weblapjaikat. Véleményem szerint egy .ie névvel magasabb szintű bizalmat élvezhetünk az e-kereskedelemben, mint egy .com domainnel."

"Figyelembe vesszük a helyi Internet közösség véleményét is, de jelenleg úgy tűnik nincs igény rá, hogy megváltoztassuk az IEDR tevékenységét. Habár, amennyiben az iparág ezt akarja, foglalkoznunk kell a kérdéssel." – foglalta össze Curtain.

Az IEDR legutóbbi, tavaly decemberi pénzügyi kimutatása alapján, a 2004-es évet 880.000 Eurós nyereséggel zárta, szemben a 2003-as év 481.000 eurós nyereségével és a 2002-ben elért 1,2 millió Eurós veszteséggel.

A statisztika növekedést mutat

Az új regisztrációk számának növekedése az .ie tartományban 2004-ben elérte a 32 százalékot, köszönhetően a gazdasági fejlődésnek és az üzemeltetési fejlesztéseknek. A működési költségeket 13 százalékkal csökkentették 2004-ben, a 2003-as, 50 százalékos csökkentést követően.
Az árak 2005. január 1-től 12,5 százalékkal csökkentek, ami a 2003. január 1-ei, 10 százalékos csökkentéssel együtt azt jelenti, hogy 2002 óta több mint 20 százalékkal kell kevesebbet fizetni.

Az ír nép történelmét mindig a nemzeti identitás vezérelte mozzanatok határozták meg, azonban elképzelhető, hogy az Internetes nemzeti azonosító – az .ie domain tartomány – sikere még várat magára az európai országok domainjeihez képest meglehetősen magas piaci árak miatt…

menu
menu