Domain regisztráció ingyen de kimazsolázva

Domain regisztráció ingyen de kimazsolázva

Az ingyenes .free domain előregisztrációjában 15000 webcím került a nyilvántartásba.

Az ingyenes domain nevek gondolata hosszú évek óta létezik, azonban sikeres valóban ingyenes üzleti modellt egyetlen cégnek sem sikerült kidolgoznia. Volt olyan kezdeményezés, amely során a felhasználók az ingyenesen használt domain nevek használatáért egy reklámot kellett megtűrniük az oldalukon, azonban a felhasználók hamar rájöttek a reklám eltávolításának lehetőségére és az üzleti modell bedőlt. Sok olyan szolgáltató létezik, amely ingyenes domain regisztrációt kínál egyéb fizetős szolgáltatásához, azonban ezekben az esetekben a kapcsolódó szolgáltatás árába be van építve a domain név ára, így tényleges ingyenes domain névről nem lehet beszélni.

Nem állnak csehül

Kép leírás (alt)

Egy cseh vállalkozás azonban úgy döntött, hogy megkísérel egy ingyenesen biztosított domain végződést életre hívni. A .free végződésű tartományban november 1-től előregisztrációt biztosítanak az érdeklődők számára. Ezen előregisztráció keretében a napokban a 15 000. kérelmet vették nyilvántartásba. A cég eddig megismert üzleti modellje alapján azonban biztos, hogy nem mindegyik előzetesen igényelt webcím kerül ingyenesen kiosztásra. A legértékesebb webcímek legnagyobb része egy un. prémium program keretében adják ki. A kiemelten kezelt “ingyen” domain nevekért jócskán zsebbe kell majd nyúlnia az arra pályázó cégeknek. A .free domain nevek közül a prémium domain nevekért az arra igényt tartó kérelmezőknek licitálnia kell majd. Ezen kategóriába tartoznak majd például a két karakterből álló webcímek. A cseh cég minden olyan domaint is a fizetős kategóriában tart, amely 4.free vagy for.free-re végződik, így például az EztUgysemRegisztraljaBeSenki4.free domain sem előregisztrálható.

Szabad magyar vonatkozású szavak

Az előregisztráció keretében kiosztott domain nevek között nem sikerült (a településneveket leszámítva) olyan  magyar vagy hazai vonatkozású domain nevet találnunk, amely foglalt lenne.

Csak 2012-ben

Amennyiben a domain nevek legfőbb felügyeleti szerve, az ICANN jóváhagyja a cseh vállalkozás pályázatát az új végződésre abban az esetben az ingyenes .free domain nevek 2012 második negyedévében jelenhetnek meg az Interneten.

menu
menu