Domain konferencia beszámló IV.

Az októberben tartott T.R.A.F.F.I.C. East 2005. domain konferencia eseményeit Ron Jackson, a Domain Name Journal újságírójának beszámolójából ismerhetjük meg.

<<< Előző rész

Október 21. péntek

A reggeli támogatója a Steve Sturgeon & Associates, majd az első szemináriumot Paul Stahura (Enom.com) és Kjel Holmberg (SnapNames.com) „A határidő játék” címmel. Taryn Naidu (Pool.com) ugyancsak az előadók közé tartozott volna, azonban a cége (és néhány más cég) munkatársait visszarendelték péntek reggel Delray Beach-ről, a közelgő Wilma hurrikán miatt.
Stahura és Holmberg minden szemszögből bemutatta a határidő figyelést és a hallgatóság számos kérdésére válaszolt. (A domain neveket mindig meghatározott időszakra, általában 1–5 évre jegyezik be. Jelen esetben ennek a határidőnek a figyeléséről van szó – ha valaki meg szeretne szerezni egy domain nevet, figyeli mikor jár le, és próbál az aktuális tulajdonosnál jobb vételi ajánlatott tenni. A módszert angolul „Drop Catching”-nek nevezik – a fordító megjegyzése.) Egy felvetés kapcsán Stahura elmondta hogy az új kiterjesztet határidő figyelő szolgáltatás végső soron visszatérés cége Club Drop programjához. Ebben az évben a .com/.net/.org tartományokon kívül felvették az .info és .biz kiterjesztésű címek figyelését is a kínálatukba, de aztán megszüntették ezt a szolgáltatást, mivel ezen kiterjesztések figyelésének a lehetőségei még nem valósultak meg teljes mértékben.
Ezután egy különleges Sedo.com szeminárium következett a domain marketing témájában tippek és trükkök felvonultatásával, Christian Kalled-től. Az előadásból én is részt vállaltam , néhány ingyenes eszköz bemutatásával, amelyek segítségével az üzleti szempontból érdekes domaineket választhatjuk ki. Matthew Bentley saját információit a SedoPro új tároló szolgáltatásának bemutatása során adta át. Az ő prezentációja ugyancsak elérhető online.
A Casale Media által támogatott ebéd a WADND (lásd fentebb) hivatalos találkozójává alakult át. A konferencia minden regisztrált részvevője tagságot kapott a szervezetben, s ezáltal jogosultságot nyert a az új, kilenc fős testület megválasztásában való részvételre. A szavazás, és az új vezetőség aznap tartott alakuló ülésének eredményeként az alábbiak szerint állt fel a testület: az elnök Rick Schwarz, alelnökök lettek Monte Cahn és Jeff Reynolds, a titkár Howard Neu, a végrehajtó bizottság tagjai pedig Rom Sheridan, Mark Ostrofsky, Brian Null, Marcia Lynn Walker, és Ron Jackson.
Több napi komoly munka és közösségi esemény után a délutáni összejövetel végre egy kis könnyedséget hozott. A Moniker.com megrendezte a domain történelem első offline domain aukcióját. A program irányítására a profi árverésvezető, Joe Langbaumot kérték fel. Érdemes róla megjegyezni, hogy bár külseje alapján könnyen megélhetne, mint komikus színész, ő volt, aki többek közt Al Capone házát is elárverezte.

[file=689_1.html]

Longbaum első alkalommal tartott domain árverést, de így is 400 000 $-t "gyűjtött össze" a győztes licitekből. A túl kis összegű ajánlatokat, könnyedén utasította vissza jópofa beszólásokkal. Az első 10 dolláros ajánlatról hangosan tudósított: „Köszönöm, Rockefeller úr!” De még az 500 dolláros tétek sem voltak biztonságban, hisz az egyikre így reagált: „Gratulálok, már csak 29500 dollár hiányzik!” De az eladó neveket is humorral kezelte. Mikor 2000 dolláros ajánlatot kapott a FreePorn.us (ingyenpornó) webcímre, így válaszolt: „Köszönöm, rabbi!”
Míg a résztvevők a hasukat fogták nevettükben, a gátlások feloldódtak, és a pénz is csordogálni kezdett. Az első vásárló Grant Keiser volt, aki 1000 dollárért jutott hozzá a BackyardFountains.com címhez és ezzel megindította a folyamatot. Mark Ostrofsky cége több mint 300 000 dollárt költött a Consulting.com (180 000 $) és Bachelor.com (továbbá a .net és .org változatok – 125 000 $) megvásárlására.
Az alábbi lista tartalmazza az aukción elkelt neveket

[file=689.html]

A konferencia szakmai részének zárásaként a domain ügyletek finanszírozásáról, adózásáról és a banki kapcsolatokról esett szó. Az előadást Steve Sturgeon washingtoni ügyvéd, Paul Keating, Monte Cahn és Alan Chesler – utóbbi az Ehrenberg Chesler üzleti tanácsadó cég társalapítója – tartotta.
Keating egy bonyolult témát, a domain ügyletek adózását tette mindenki számára átláthatóvá. Chesler tanácsai a banki kapcsolatok építéséről ugyancsak megszívlelendőek voltak. Cahn, aki számtalan sikeres domain ügylet pénzügyeit intézte kreatívan a Moniker.com-nál, érdekes beszerzési tippeket adott, Sturgeon pedig arról beszélt, mit kell tennünk (különös tekintettel a könyvelésre és a becslési eljárásra), hogy egy bank elfogadja domain nevünket pénzügyi biztosítékként.
Mikor az előadás véget ért, a legtöbben elindultak az EuroDNS.com koktélpartijára, én azonban a WADND vezetőségi ülésére mentem (s így sorozatban a harmadik koktélpartit hagytam ki, no meg a feleségem telefonhívását, aki – khm, hogyan is mondjam… enyhe rosszallásának adott hangot állandó elfoglaltságom miatt).
A megbeszélést azonban letudtuk, mire a T.R.A.F.F.I.C. utolsó nagy lakomája elkezdődött. A bőséges választékot ezúttal a DomainSponsor.com-nak köszönhettük. Rick Schwartz és menyasszonya, Alina Rusu valamint Howard Neu és felesége társaságában ültem – s ez azon kevés alkalmak közé tartozott, mikor Barbara Neu-t végre nyugton ülni láttam, ahelyett, hogy valakinek a megsegítése ügyében szaladt volna éppen. Howarddal történeteket mesélgettünk abból az időből, mikor a Florida TV-nél dolgoztunk (ő egy beszélgetős műsort vezetett), és apró szerepeket kaptunk különböző filmekben. Aztán egyszer csak kihunytak a fények és az igazi sztárok léptek színpadra, a 2005. évi T.R.A.F.F.I.C. díj nyertesei.
A ”Mi megtettük” díjat a DomainSponsor.com nyerte el, és az üzletfejlesztési igazgató, Ron Sheridan vette át. Ezt az elismerést az a cég kaphatja, amely az adott évben a legtöbbet teszi a domain szakterületért és internetes kereskedelmi szerepe fontosságának megismertetéséért. Az „Év szponzora” díj a Fabulous.com-hoz került, és a cég ügyvezetője Dan Warner vette át. A „Legjobb általános megoldás” átvételére a Google.com nevében Eytan Elbaz lett jogosult. A DNJournal.com ugyancsak kapott egy különdíjat a domainekkel kapcsolatos ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként.
Végül a mindenki által vágyott, „Az év domain gazdája” díj következett, amit Frank Schilling-nek jutott. Ő azonban, sajnos, eddigre haza kellett, hogy utazzon, mivel a közelgő Wilma hurrikán az ő otthonát is fenyegette. Így Schilling nevében végül Vern Jurovich (NameAdministration.com) vette át az elismerést.
A műsorra olyan emberek névsorával érkeztem, akikkel mindenképpen szerettem volna találkozni, mielőtt a konferencia véget ér. Közülük néhányana domain világ úttörői voltak, akiknek a nevét már azóta ismertem, mióta ezzel a területtel elkezdtem foglalkozni. Az este során meg is találtam mindenkit, kivéve Garry Chernoff-ot. A vacsoránál aztán Rick Schwatrz odavezetett az asztalához és bemutatott minket egymásnak. Garry, mint mindenki más a társaságból, igazán kellemes beszélgetőtársnak és a sikereit illetően kimondottan szerénynek bizonyult. Mindent csak a szerencsének tulajdonított, bár én biztos vagyok benne, hogy ő csinálta meg a maga szerencséjét.

[file=689_2.html]

A vacsora után sokan nézelődtek még ismerős arcok után és hosszasan elbeszélgettek – tudva, hogy ez az utolsó alkalom. Én is megkerestem azokat, akiket eddig elmulasztottam, vagy csak rövid időt tölthettünk együtt a hét során. Közéjük tartozott Shepherd (csak egy egyszerű név, mint mondjuk Madonna vagy Cher, de ezekben a körökben még nagyobb, mint ők), Vern Jurovich, Steven Sacks és még sokan mások, akiket mind nagyra becsülök. Mit mondjak: tökéletes lezárása volt az eseményeknek.
Este 11-re értem a szobámba, belenéztem a hírekbe, hogy mi újság a Wilma hurrikánnal, majd lefeküdtem, azt gondolva, hogy végre alhatom 8 órát. Tévedtem. Hajnali fél négykor felébredtem, és azon járt az agyam, mi minden történt a héten és milyen nagyszerű volt minden tekintetben. Persze nem tudtam már elaludni.
Nem volt még olyan élményben részem, amihez hasonlíthatnám: ilyen sok időt töltenie ennyi nagyszerű ember között – olyan emberek közt, akik két lábbal állnak a földön, nyilvánvaló tehetségük és végtelen sikerük ellenére. Úgy hiszem, a lehetőség, amihez Delray Beach-en jutottunk, olyan mintha visszamehettünk volna az időben és egy helyen lehettünk volna Bill Gates-szel és Paul Allen-nel (a Microsoft alapítóival), Larry Page-dzsel és Sergey Brin-nel (a Google alapítóival), David Filo-val és Jerry Yang-gal (a Yahoo alapítóival) pályájuk elején, mielőtt közismertekké váltak volna. Nem lepődnék meg, ha egy napon a T.R.A.F.F.I.C. East 2005. résztvevői közül kerülne ki a domain világ új csillaga (vagy csillagai). Olyan érzéssel hagytam el a konferencia helyszínét, hogy semmi sem lehetetlen – a lehetőségek előttünk állnak és végtelenek.

menu
menu