Csak 4 év múlva jár le a szökőnapon bejegyzett domain?

Csak 4 év múlva jár le a szökőnapon bejegyzett domain?

A február 29-én bejegyzett domain nevek mikor járnak le - kerestük a választ a kérdésre.

A címben feltett kérdést máris tisztáznunk kell. A naptárakban gyakran tévesen jelölik a szökőnapot. A szökőnap a szökőévekben nem február 29-e, hanem február 24-e – derül ki a Csillagaszat.hu cikkéből. A cikkünk azonban arra keresi a választ, hogy mi történik a február 29-én bejegyzett domain nevekkel. A domain nevek a legtöbb domain végződés alatt azon a naptári napon járnak le, amely napon bejegyzésre kerültek, így például a december 2-án regisztrált domain név – függően attól, hogy hány évre regisztráltattták őket – a következő évek valamelyikén február 2-ig érvényesek.

Joggal merül fel a kérdés, hogy mi történik a szökőévekben február 29-én bejegyzésre kerülő domainekkel? Mikor járnak le ezek a domain nevek?

A leginkább elterjedt domain végződések esetében vizsgáltuk a négy évente megismétlődő helyzetet.

.hu domain nevek regisztrációja

A .hu domain nevek esetében a február 29-én bejegyzésre kerülő domain nevek fordulónapja minden elkövetkezendő évben február 28-án lesz. A .hu domain nevek esetében külön érdekesség, hogy a bejegyzés ténylegesen csak a benyújtást követő 8 nap után történik meg, de a .hu domaintér nyilvántartója a domain feltételes használatba adásának napját, azaz a domain regisztrációs kérelem befogadásának napját tartja nyilván.

.eu, .com, .net, .org, .info, .biz domain nevek regisztrációja esetén

Az európai névtérben (.eu) és a többi global top domain esetében a február 29-én bejegyzett domain nevek lejárata a .hu domain nevekhez hasonlóan február 28-án lesz a következő években.

A cikkünk az alábbi kérdésekkel kapcsolatosan ad választ:

Mikor jár le egy domain?
Mi egy domain lejárata?
Mi a domain lejárata?

menu
menu