Bulgária modernizál

Bulgária modernizál

A .bg domaintérben hamarosan online is lehet domain regisztrációt kezdeményezni.

A bulgár hatóságok a nemzeti domaintérhez (.bg) kapcsolódó gyökeres változtatásokra szánták el magukat. Az eddigi gyakorlat szerint – a magyar tartományhoz hasonló módon – .bg végű webcímet kizárólag papír alapon lehetett a domain név igényléseket benyújtani. A tervek szerint 2006. október 1-től a kérelmeket on-line úton is lehet majd intézni.
A kormányzati szervek és a nemzeti Internet szolgáltatásban érdekelt felek tegnapi kerekasztal-találkozóján megállapodás született arról is, hogy új szervezet kezelésébe kerül a domain nevek kiosztása és felügyelete, nyilvántartása. A .bg végződést a jövőben az Információs Technológiák Állami Ügynöksége, a Bulgár Internet Társaság s az Elektronikus Kereskedelmi Egyesület alapításával létrehozott Public Internet Register (PIR) nevű szervezet fogja kezelni. (Az újonnan létrehozott intézmény csak nevében hasonló az .org domain tartomány kezelésével megbízott Public Interest Registry-vel.)
A szervezet és a hatóságok a domain nevek igénylésének folyamatában bevezetendő egyszerűsítésétől azt várja, hogy a domain állomány és ezzel az internet használat növekedjen.

menu
menu