Boldog szülinapot, DNS!

Boldog szülinapot, DNS!

1983 novemberében született meg a domain nevek rendszerének ötlete Paul Mockapetris fejében.

Ünneplésre ad okot, hogy az internetes domain nevek rendszere (DNS) fennállásának 25. évébe lépett ebben az évben. Köszönet ezért az úttörőknek, úgy mint Jon Postelnek, hogy a DNS – mint technikai varázslat – lehetővé tette, hogy egy internet címet begépelve a böngészőbe –  www.domainabc.hu –  elérjük a kért weboldalt.

A legtöbbünk számára természetes, pedig ez a lehetőség 25 évvel ezelőtt még nem is létezett. Mára azonban minden egyes számítógép egy egyedülálló IP (Internet Protocol) cím segítségével kapcsolódik az Internethez. Az domainabc.hu weboldal IP címe 195.56.55.134. Ez a számsor teszi lehetővé, hogy az egyes számítógépek kommunikáljanak egymással.

Az IP címek nehezen megjegyezhetők, de szerencsére a felhasználók mentesülnek attól, hogy az IP címek hosszú láncolatát észben tartsák, ami a két úttörő munkásságának, vagyis a DNS fejlődésének köszönhető.

A DNS először egyetlen fájlból állt, amit hosts.txt-nek hívtak, és Jon Postel, az Internet éllovasa kezelt. Később 1983 novemberében Paul Mockapetris, Postel munkájának adaptációját javasolta: így a domain stílusú nevek, adatbázis, vagy kereső rendszer el is terjedt sok speciális számítógép között. Ezek az úgynevezett domain név szerverek, vagy root (gyökér) szerverek voltak. Ez a rendszer, amit 1984-ben adaptáltak, lehetővé teszi, hogy a számítógépek megtalálják a megfelelő IP címet, amit egy adott domain névhez, vagy internet címhez rendeltek hozzá. Ezáltal mind a gépek, mind a felhasználók könnyebben tájékozódhatnak.

Hogyan is működik: A DNS egy többszintű hierarchia rendszerbe foglalt adatbázis. Minden domain név egy sor karakterből áll, melyeket címkéknek hívunk és ponttal választunk el. A jobbra eső címke (hu.) a legmagasabb szintű domain. Többféle típusú „legmagasabb szintű” domain (TLD) létezik. Az olyan TLD-k, melyek geográfiai elhelyezkedésre utalnak (.hu, .uk,) ország kódok, másként ccTLD-k (country code top level domain). Ugyanakkor a .com és a .net végződések általános (generic) végződések, melyeket gTLD-nek rövidítünk. Minden TLD-nek van második szintje (a domainabc a www.domainabc.hu-n belül), a második szintűek pedig tartalmazhatnak egy harmadik szintűt is, ami a webcím www. része.

A felhasználóknak természetesen nem szükséges ezekkel a DNS szintekkel foglalkozni, mert a rendszer megoldja ezt helyettük. Amikor beírjuk a böngészőbe, hogy www.domainabc.hu, a számítógép automatikusan megtalálja a megfelelő weblapot. A rendszer először megkeresi a root szervert, majd a hu. zónán belül a megfelelő IP címet a www.domainabc.hu-hoz.

A rendszer mindaddig működhet, amíg minden egyes domain név egyedülálló. Ennek az egyedülállóságnak a fenntartása az egyik feladata a domain-ek regisztrációjával foglalkozó szervezeteknek. A .hu esetén az Internet Szolgáltatók Tanácsa a hu. adatbázis  integritásáért felel. Az évek során bizonyítottá vált, hogy a DNS jól működik. Annyira jól, hogy valójában a legtöbb internetező soha nem is hallott a DNS fogalmáról, ami épp arról tesz tanúbizonyságot, hogy mennyire zökkenőmentesen és sikeresen működött ez a rendszer az évek során.

Az elmúlt egy évben sajnos néhány DNS rendszerbeli hibára is fény derült, ami biztonsági hibát eredményezett, de javításukra hamar megoldást találtak. A DNS rendszer legnagyobb kihívása a hálózaton lévő számítógépek számának rohamos növekedéséből ered. A jeleneg un. IPV4 rendszer hamarosan -egyes jóslatok szerint akár 1-2 éven belül – nem képes annyi számítógépet kiszolgálni, mint amennyi jelenleg az interneten van, ezért az un. IPV6 átállást a szakemberek sürgetik.

 

DNS
menu
menu