.biz, mint bizonytalanság

.biz, mint bizonytalanság

Tovább nő a bizonytalanság a közelmúltban bevezetett .biz végződésű domainek kapcsán.

Az új nevek szétosztását és működtetését ellátó konzorcium, a NeuLevel hetek óta halasztgatja azoknak a domaineknek a kiosztását amelyekre több igénylő is benyújtotta regisztrációs szándékát.
A cég először a szeptember 11-i terrortámadásokkal indokolta a késlekedést, de már akkor is tudni vélték egyes szakértők, hogy a csúszás hátterében egy jogi eljárás húzódik meg.
Egy saját eljárást dolgozott ki a cég azon domainek elosztására, amelyekre az előregisztráció során több igény is beérkezett. Ez az eljárás lényegében hasonlít az 1999-ben hazánkban lefolytatott sorsoláshoz: egy számítógépes algoritmus dönti el az igénylők közül a szerencsést.
A sorsolásban való részvételért azonban az igénylőknek 3 és 15 dollár közötti összeget kellett fizetniük, így a szerencsejátékok hatálya alá esik a domainrulett. Egy igénylői csoport ezen szabály alapján keresetet nyújtott be a Los Angelesi Kerületi Bírósághoz. Az eljárás bírósági szakaszában az ügyben eljáró bíró a sorsolások leállítását kezdeményezte pénteken.
A konzorcium azonnal sajtóközleményben tudatta, hogy a döntés mindössze az igényelt nevek 20%-át érinti, a másik 80% indulását nem érinti a bírói döntés. Az ügy kapcsán ismét elhangzott egy konkrét időpont a .biz domainek megjelenésével kapcsolatban: várhatóan október 23-án válnak élő címekké ezek a címek. Várhatóan ez a végleges időpont.

menu
menu