Biocsiga-futár kezében a Terrorelhárító Központ domain neve.

Biocsiga-futár kezében a Terrorelhárító Központ domain neve.

Az új kormány két új fegyveres szervezetének webcímének bejegyzéséről megfeledkeztek. Most áruják a domain neveket.

A terrorelharitasikozpont.hu és a terrorelharitokozpont.hu domain neveket szeptember közepén kérte regisztráltatni Tóth T. László  dunakeszi lakos. Ugyanez a domain igénylő október közepén a alkotmanyvedelmihivatal.hu domain név delegálását kezdeményezte. A kérelmező a domain nevek területén járatos. Számos egymástól meglehetősen távol eső ágazathoz kapcsolódó domain név kezelője. Többek között rendelkezik a BioCsigaFutar.hu, a PokerHelyek.hu, a GreeceHoliday.hu domain nevekkel is.  Az Orbán Viktor vezette kormány által életre hívott fegyveres testületek nevével azonos, vagy ahhoz hasonló domain nevek bejegyezhetőségében kivetni valót nem találta a .hu domaintér nyilvántartója ezért a webcímeket bejegyezhetőnek találta és azok kiosztásra is kerültek Tóth T. László nevére.

Hamar a piacra került a domain

A webcím kezelője a bejegyzés után szinte azonnal piacra is dobta frissen megszerzett domain nevekeit. Az eladó domainről szóló hirdetésben szereplő telefonszámot felhívva Németh Zoltán jelentkezett, aki állítása szerint a domain nevet megvásárolta a Tóth T. Lászlótól. (A domain nevek kezelőinek adatait tartalmazó hivatalos oldal ezt a tényt nem támasztja alá, így a cikk megírásának időpontjában a domain tényleges tulajdonosa Tóth T. László.) Német Zoltán tájékoztatása szerint a domain nevet értékesíteni kívánja. Az ár vonatkozásában még nem gondolkodott, de licitálással szeretne túladni az azonosítón. A vételár 1 millió forintról indul majd. Az internetes azonosító gazdája szerint „ha több milliárdot elkötenek egy közintézményre akkor joggal várható el 2010-ben, hogy az szervezet domain névének pár ezer forintos költséggel járó lefoglalásáról időben intézkedjenek.”


A domaint áruló honlap tartalma.

A domaint áruló honlap tartalma.

 

 

Csöndben megyegyezni vagy hangosan pereskedni

A szervezeteknek két lehetősége van a domain nevek megszerzése érdekében. Vagy a nyilvánosság mellőzésével orvosolják a mulasztást és ajánlatot tesznek a domain megvásárlására vagy jogi úton tesznek lépéseket a domain megszerzésére. A gyorsabb döntést a bejegyzett domain nevekkel kapcsolaotos vitás ügyek eldöntésére felhatalmazott szervezet, az Alternatív Vitarendező Fórum jogosult, amely 2-3 hónap alatt tud rendelkezni egy webcím elvételéről. Rendes bíróság útján történő vitarnendezés esetén azonban akár évekig is eltarthat a pereskedés. A hivatalos bírósági eljárás keretében a domain név működésének felfüggesztését – a vélelmezett jogsértés esetén – elrendelheti az eljáró bíró. A domain név elvételére rosszhiszemű használat vagy jogsértő tartalom vagy használat esetén nyílik lehetőség.

Kormányzati domaintér alá költöznek?

A két új fegyveres szervezetnek lehetőségként az is megmarad, hogy a kormányzati domain végződés, a .gov.hu alatt hoznak létre egy domain nevet az előd szervezet, a Nemzetbiztonsági Hivatal (nbh.gov.hu) mintájára ami például a tek.gov.hu lehet. Ezzel azonban ellentétes a korábbi kommunikációs gyakorlat. Vélhetően a közvetlen .hu alatti domain is fontos lesz a szervezet számára. Az átalakított szervezet, az internet hajnalán, 1997-ben bejegyzett NBH.hu és a 2006-ban bejegyzett NemzetBiztonsagiHivatal.hu címen is elérhető volt.

menu
menu