Befellegzett az elfelejtett domaintérnek

Befellegzett az elfelejtett domaintérnek

Ismét rövidebb lett az érvényes névterek listája. Az Internetes webcímekért felelős szervezet ugyanis nemrég úgy döntött, hogy megszűnteti az Egyesült Államok kisebb szigeteit jelölő .um domaint.

A kiterjesztést senki, semmilyen módon sem használta, így a kezelését ellátó a Dél-kaliforniai Egyetem Információ Tudományok Intézete sem kívánt már tovább vesződni vele. Az oktatási intézmény jelzése alapján az ICANN egyhangúlag döntött a megszüntetésről, aminek következtében a tartományok száma 264-re csökkent. Ezek között azonban még mindig több olyan is van, ami nagyobb amerikai területeket jelöl, például Guam .gu, és a Virgin Szigetek .vi kiterjesztése.

Túl sok a domain?

Az utóbbi években számos új domain jelent meg az Interneten, például az Európai Uniót jelölő .eu vagy az utazási vállalkozásokat segítő .travel. Sőt, nem zárult le a virtuális piroslámpás negyedet jelölésére létrehozni kívánt .xxx ügye sem.
Az elmúlt hónapban ezért az ICANN elkezdte az arra vonatkozó javaslatok gyűjtését, hogy milyen módon lehetne az idejétmúlt tartományokat használaton kívül helyezni. Az elképzelések szerint elsősorban a már nem létező országok domainjeit jelölnék ki megsemmisítésre.
A törlendő kiterjesztések közt első helyen áll az egykori Szovjetunió .su kiterjesztése. Ennek megszűntetése azonban jóval keményebb dió lesz mint az .um esete, ugyanis – a Google kereső szerint – több mint 3 millió működő webhely létezik a .su névtérben.

Az elfelejtett domain

Az .um törlése egyébiránt független a fenti elképzelésektől, mivel itt kifejezetten az egyetemi szervezet kérésére jártak el, akiknél csak úgy „ott maradt” a domain még 1997-ben. Ekkoriban ugyanis még az Információ Tudományok Intézete volt a domain-rendszer működtetésének felelőse. 1998-ban aztán ezt a szerepet átvette tőle az akkor létrejövő ICANN, az .um azonban maradt. Eddig.

menu
menu