Befeküdt a politika a domain regisztráció ágyába?

Befeküdt a politika a domain regisztráció ágyába?

Az interneten számos forrásból elérhető iszlámellenes film, a Fitna némileg a domain világot is megosztotta.

A szélsőséges nézeteket valló holland parlamenti képviselő, Geert Wilders által készített, Koránt kifigurázó film hivatalos webhelye a www.fitnathemovie.com címen volt elérhető, de csak rövid ideig.
A domain és az ahhoz kapcsolódó tárhely szolgáltatást egy személyben végző, amerikai Network Solutions felfüggesztette a honlap működését. Bár gyanítható, hogy a cég az iszlám világ haragját szerette volna a lépéssel elkerülni, a hivatalos indoklás szerint azt vizsgálják, ügyfelük megsértette-e a felhasználói szabályzatot.

Gumiszabályok…

A használati feltételek szerint tilalom alá esik a cégnél regisztrált domainek alatt gyalázkodó, rágalmazó, zaklató, sértő, illetve bármilyen fajta profán, illetlen vagy különben kifogásolható anyag. A szolgáltató döntése idején a film még nem volt elérhető sehol, így többen is azt kérdezték, hogyan lehet egy olyan moziról eldönteni, hogy ellentétes az említett elvekkel, ha még nem is látta senki? A Network Solutions erre a kérdésre nem kívánt reagálni, mindössze annyit közöltek, hogy sokan jelezték nekik elégedetlenségüket a webhely miatt.
Karl Auerbach, az ICANN alapító tagja szerint számos szolgáltató fogalmaz meg használati feltételek közt olyan bármivel szembeállítható gumiszabályt, mint a Network Solutions esetében a „különösen kifogásolható anyag” kitétel. A szakértő szerint ezért olyan, mindenkire érvényes szabályokat kellene kialakítani, ami nem teszi lehetővé, hogy a szolgáltatók szubjektív véleményük alapján döntsenek egy-egy ügyben.
Jonathan Zittrain, a Harvard Law School professzora viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy nem mindegy, hogy a Network Solutions mint tárhely szolgáltató, vagy mint domain regisztrátor döntött a felfüggesztésről. Előbbi esetben ugyanis Wilders elköltözhetne egy másik szolgáltatóhoz.
Míg a film miatt kelt botránya a világnézeti kérdésekre, addig a film hivatalos webhelyének ügye a szolgáltatók működési szempontrendszerének kérdéseire hívja fel a figyelmet.

Kapcsolódó honlapok:

Geert Wilders a Wikipedian

A kifogásolt filmről a dzsihad.blog.hu oldalon

menu
menu