Ázsiában a kínai domaintér a legnagyobb

Ázsiában a kínai domaintér a legnagyobb

A kínai domaintérben bejegyzett webcímek száma meghalajdja a japán domainek számát.

A kínai domaintér nyilvántartója, a China Internet Network Information Center (CNNIC) által néhány napja nyilvánosságra hozott kimutatás szerint .cn végű webcímek száma elérte a 720000-et. A radikális növekedés hónapok óta töretlenül tart, így a mostani állomány bővülés sem okozott nagy meglepetést, ennek ellenére mégis nagy jelentőséggel bír a legutóbbi kimutatás. Az ázsiai országok országkódos domain végződéseinek "versenyében" a kínai (.cn) ezzel beérte az – eddigi első – japán nemzeti domaintét. A felkelő nap országában összesen 630 000 .jp végű címet tartanak nyilván.
A .cn és a .jp között vívott küzdelemben az játoszotta a legnagyobb szerepet, hogy a egy kínai webcímet közel tizede áron lehet bejegyezni, mint japánbeli párját, továbbá a regisztrációkkal szemben támasztott követelmények is sokkal engedékenyebbek a világ legnépsebb országában, mint Japánban.
"A kínai domaintér fejlődése azt igazolja, hogy az internetes iparban is zárkózunk fel a világ legfejlettebb országaihoz." – nyilatkozta a CNNIC igazgatója, Mao Wei.

Még nincs vége

A szakértők szerint a kínai domaintér további növekedése várható. A július hónapban mért százezres bővülés várhatóan nem fog megismétlődni az informatikai piac augusztusi pangása miatt, azonban az év végére a .cn domaintér is beléphet a "milliomosok táborába". A várható növekedésre az is garancia, hogy a kínai internet használók száma meghaladja a 100 milliót, a vállalkozások száma pedig 25-30 millióra tehető.

menu
menu