Az xfaktor.hu-t elperelték hónapokkal ezelőtt, mégsem használják

Az xfaktor.hu-t elperelték hónapokkal ezelőtt, mégsem használják

A népszerű tehetségkutató show jogtulajdonosa elperelte az xfaktor.hu domain nevet, de 2 hónap alatt nem iratta át saját nevére, így azt még mindig a régi kezelő használja.

A világ számos országában népszerű tehetségkutató műsor az X-Faktor hazánkban is óriási népszerűségnek örvend. A szombat esténként az RTL Klubon adásba kerülő show közel 2,5 millió nézőt vonz minden héten. Ahogyan az lenni szokott a nagy népszerűségből – a márkaneveket engedély nélkül felhasználva – olyanok is igyekeznek kivenni részüket, akik semmit- vagy csak minimálisat tesznek a produkcióhoz hozzá. Ez a domain nevek világában is lecsapódik.
Az xfaktor.hu, az xfactor.hu, az x-faktor.hu és az x-factor.hu mindegyike bejegyzett domain, azonban egyik sem a műsor licenszét megvásárló tv csatorna vagy a jogtulajdonos kezelésében áll. Az RTL Klub a www.rtlklub.hu/xfaktor címen teszi közzé a műsorral kapcsolatos információit, mert mindegyik hivatalosnak tűnő webcímmel a produkciótól független cég vagy magánszemély rendelkezik.

x-faktor.hu – egy idejében, jogszerűen megválasztott márkanév

A webcímet még 2004-ben foglaltatta le egy vállalkozás, amely egy faktorálási szoftver népszerűsítéséhez használja a domain nevet. A domaint használó cég a webcím lefoglalásának idején még nem tudhatta, hogy az általa választott néven egy népszerű műsor lesz elérhető az ezerdforduló után. A véletlennek köszönhetően – és teljesen jogszerűen – a vállalkozás jelentős forgalom növekedést könyvelhetett el a weblapján. Az Alexa.com adatai alapján a honlap forgalma az elmúlt 3 hónapban 15-szörösére növekedett.

x-factor.hu – Az elszunnyadt próbálkozó

Az idén januárban egy tatabányai magánszemély, Ganyecz Gábor kérelmezte az x-factor.hu domain lefoglalását. A domain névhez tartozó honlap a műsor  eredeti, Egyesült Királyságban futó változatáról közöl információkat. A tartalom minőségét és frissességét jól szemlélteti az a mondat amellyel először szembesül a látogató: „Magyarországra érkezik Anglia legsikeresebb énekes-tehetségkutató műsora!”

xfactor.hu – Az üres semmi

A Lőke Győző által 2009 decemberében lefoglalt xfactor.hu domainen semmilyen tartalom nem található. A látogató „a lap nem megjeleníthető” tartalommal találkozik.

xfaktor.hu –  Az elperelt domain

Az összes variáció közül a legértékesebb domaint, az xfaktor.hu-t a BonKonekt Kft. kérelmére vették nyilvántartásba 2009. karácsonya előtt pár nappal. A domain nevet felkeresve a Juzzi.hu – Film, Zene, Sztárok, Játék portál zenei tehetségkutatók számára létrehozott aloldalára jut a látogató. Az utoljára júniusban fríssített oldalt vélhetően csalódottan hagyják ott a látogatói. A domain név használata ellen a műsor jogaival rendelkező FremantleMedia Limited még áprilisban kezdeményezte a domain név visszavonását a magyar vállalkozástól. A bejegyzett domain nevekkel kapcsolatos vitás ügyekben eljárni jogosult Alnernatív Vitarendező Fórum július 30-án meg is hozta a döntést, mely szerint a magyar cég általi használat jogszerűtlen és annak átruházását rendelte el a brit jogtulajdonos számára. Ahhoz azonban, hogy a cég használatba vehesse a domain nevet és ezzel a jogsértő fél használati joga megszűnjön a vitából győztesként félnek szerződést kell kötnie egy regisztrátor céggel. A jogtulajdonos vagy jogi képviselete ezt nem tette meg, ennek köszönhetően a domain név alatt továbbra is a BonKonekt Kft. által elhelyezett tartalom jelenik meg. A weboldalakat működtető cégek reklám kampányokat halmoznak egymásra a portáljaik nézettségének növelése érdekében, így a jogtulajdonos és az RTL Klub tétlensége érthetetlennek tűnik. Mindössze egy 6-8 adatot tartalmazó papír kitöltésére lenne szükség ahhoz, hogy azt a heti pár ezer látogatót ne veszítsék el…

És sokan mások…

A fenti domaineken kívül vannak mások is akik az „X-factor” vagy annak tükörfordítása az „x-faktor” védjegyek felhasználásával igyekeznek látogatókat csábítani oldalukra. Az xfactor.co.hu domain alatt érdemi tartalom nem található, az xfaktor.co.hu domain felkeresekor szeptemberi információkat olvashat az oldalra látogató. A szegedi Orovec Dávid a 2010. márciusában lefoglalt xfaktoronline.info címen készített a műsor magyar változatához kapcsolódó portált indított. Egy másik magánszemély pedig az xfactor-hu.info domain név alatt üzemeltet egy hasonló oldalt. Utóbbi két változat viszonylag friss információkkal és az élő műsorból felvett youtube videókkal szolgálja ki látogatóit, azonban ez nem változtat azon a tényen, hogy egy ismert védjegy felhasználásával képezték a domain nevüket, amely vélhetően egy vitarendezési eljárás során elperelhető.

 

menu
menu