Az ukrán kormány szabályozni kívánja az Internetet

Az ukrán kormány szabályozni kívánja az Internetet

Feszültség bontakozott ki az ukrán domaintér nyilvántartója és az ukrán állami szervek között.

"Az új kormány folytatja azt a régi módszert, hogy ellenőrzése alá von mindent, többek között ukrán Internetet is." A mondat Borisz Mosztovoj, az ukrán domaintér nyilvántartását végző szervezet, a Hostmaster vezetőjének szájából hanzott el a "Választás 2006 – mi az .ua domain szerepe?" című konferencián.

Egy bírság volt az utolsó csepp…

A magántulajdonban lévő Hostmaster nevű társaságot 2006 januárjában 60.000 grivnya (kb. 2,5 millió Ft) bírság megfizetésére kötelezte az Ukrán Monopóliumellenes Bizottság. Mosztovoj nem érti a hatalomnak ezt a lépését: "Úgy tűnik, mintha az állam tönkre akarná tenni azt a céget, amely az ukrán internet működését biztosítja".
"Teljesen úgy néz ki, mintha az új kormány a régihez hasonlóan ellenőrzése alá akarná vonni az Internetet. 1999-ben Leonyid Kucsma idején az elnök személyes irányításával a hatalom összes ága részt vett a fentiekhez hasonló akciókban."

Mosztovoj szerint 2001 óta állandó nyomás alatt van a Hostmaster: a Monopóliumellenes Bizottság folyamatosan kereseteket nyújt be a bíróságon a társaság ellen. Ezzel egyidőben hamis információkat terjesztenek a Hostmasterről és magas beosztásban lévő tisztviselők aláírásával ellátott panaszleveleket küldenek különböző nemzetközi szervezetekhez.

"Az események arra engednek következtetni, hogy a hatalom újra szeretné államosítani az Internetet szabályozó társaságokat. " – állítja Mosztovoj. "A felsorolt események szisztematikus volta nagy károkat okozhat az ukrán internetnek valamint az ország nemzetközi megítélésének. Emiatt a Hostmaster kénytelen intézkedéseket tenni az ukrán Internet és a saját stabilitása érdekében.
Úgy döntöttünk, hogy a nyilvánossághoz fordulunk, hogy felhívjuk a figyelmet a hatalom kulisszák mögötti tevékenységére ami közvetlenül érinti az ukrán internet és tágabb értelemben az egész ország jövőbeni fejlődését." – jelentette be Mosztovoj a konferencián.

Keletre gyakori a jelenség

A volt szovjet utódállamokban nem először fordul elő, hogy domain nevekkel kapcsolatos botrányokat a sajtószabadság kontrolljával hozzák összefüggésbe. Novemberben a Európai Biztonsági és Együtműködési Szervezet sajtószabadsággal foglalkozó ombudsmanja, Haraszti Miklós azzal a kéréssel fordult a kazah vezetéshez, hogy változtassák meg az internetes címekkel foglakozó, nemrég életbe lépett szabályozást, amely sérti a sajtószabadságot.

menu
menu