Az új év új korszakot hoz Nigériában

Az új év új korszakot hoz Nigériában

Nigériában hosszú évekig nem született döntés arról, hogy az országnak kiosztott .ng domain kezelése milyen formában történjen. Most azonban úgy tűnik pont került a viták végére, mivel az ország hamarosan hivatalossá teszi az ICANN-nal való együttműködést.

A folyamat négy évvel ezelőtt szakadt meg, amikor elhunyt Gabriel Olalere Ajayi, a nigériai országszintű domainvégződés (ccTLD) akkori kezelője. Ajayi halála után a különböző nigériai szervezetek vitatkozni kezdtek azon, hogy az országban hogy működjön az internettel kapcsolatos kérdések kezelése, illetve hogy mely szervezet kezébe kerüljön az irányítás. A vitában három nagyobb fél vett részt; a Nigeria Computer Society (NCS), a Nigeria Internet Group (NIG) és a Nigerian Information Technology Professionals in the Americas (NITPA).

A vita felkeltette az ország akkori elnöke, Olusegun Obasanjo figyelmét is, aki határozatot hozott, mely szerint az .ng végződéssel kapcsolatos ügyeket egy újonnan létrehozott, független szervezet kezelésére kell bízni. Így jött létre a nigériai domainnevek regisztrálásával foglalkozó szervezet, a Nigeria Internet Registration Association (NiRA). A domainvégződés azonban még azelőtt egy ideiglenes kezelőhöz került, hogy Obasanjo határozata érvénybe lépett volna. Ez a szervezet volt a National Information Technology Development Agency (NITDA), amely egy, az információs technológiák fejlesztésével foglalkozó ügynökség.

A független NiRA számára most elérkezett az idő, hogy hamarosan hivatalosan is átvegye az .ng végződés kezelését a NITDA-tól.

“Egy új korszak hajnala ez Nigéria számára. 2009. január 1-én megkezdődik a verseny, melynek célja, hogy az .ng végződés bekerüljön a 20 legsikeresebb országszintű domainvégződés közé, valamint hogy Afrika végre felkerüljön az Internetvilág térképére.” – mondta Ndukwe Kalu, a NiRA elnöke.

menu
menu