Az Orosz-Ukrán háború hatásai .hu domain regisztrációra

Az Orosz-Ukrán háború hatásai .hu domain regisztrációra

Március 16-tól az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága a szervezet alapokmányának 8. cikke alapján indított eljárás keretében úgy határozott, hogy azonnali hatállyal megszünteti Oroszország tagságát a szervezetben.

26 év tagság után szűnt meg az Orosz Föderáció tagsága az Európai Tanácsban. Ennek hatására pedig változások történtek a .hu domain regisztrációban.

A legfontosabb hatás, hogy új .hu domain neveket innentől kezdve nem regisztrálhatnak orosz magánszemélyek és szervezetek.

A már delegált domaineket módosítások nélkül, akár hosszabbítással is, továbbra is használhatják az orosz entitások. A már delegált domain módosítások esetei:

– továbbra is lehetséges technikai módosítás,

– egyelőre adatmódosítás is lehetséges továbbra is, akár úgyis, hogy orosz marad a használó,

– tulajdonos váltásra ugyanaz érvényes, mint új igénylésre,

– regisztrátor váltás esetén egyelőre a használónak váltás után meg kell felelnie az aktuális DRSZ-nek, tehát nem maradhat orosz entitás nevén a domain név.

A fentebbi szabályok csak a .hu alá regisztrált domainek esetében érvényesek, másodszintű közdomainek (pl. info.hu, co.hu, org.hu stb.) esetében nem, azt továbbra is bárki regisztrálhat és a Magyarországra érvényes, lajstromozott védjeggyel megegyező domain nevet továbbra is bejegyezhet a védjegy orosz tulajdonosa. Fontos hozzátenni, hogy az intézkedés annyira új, hogy nem tekinthető véglegesnek, lehetséges, hogy a közeljövőben még előfordulhat változás. Ha bármilyen további változás lesz a szabályokban, akkor ezt frissíteni fogjuk.

menu
menu