Az olimpiára a domain spekulánsok is rákészültek

Az olimpiára a domain spekulánsok is rákészültek

A téli olimpiával kapcsolatosan is lendületbe jöttek a domain spekulánsok, azonban a szervezők sem tétlenkedtek.

A téli sportok szerelmesei hetek óta várják a mai napot, mert ma kezdődik a XX. Téli Olimpia. A sportújságírók által az idén megrendezésre kerülő Labdarúgó Világbajnokság után a legjelentősebb sport médiaeseményének tartott rendezvény várhatóan minden eddigi téli olimpia nézettségi rekordját meg fogja dönteni. Az érdeklődésre építve a domain spekulánsok is "bevásároltak".

Olimpiás nevek tucatjai várnak gazdára

A legnagyobb domain aukciós portálon, a Sedo-n, tucatjával találhatóak olyan domain nevek, amelyek a torinói eseménnyel vannak összefüggésben. A rendezvény hivatalos honlapja a torino2006.org címen található, így vélhetően a legértékesebbek az ehhez hasonló címek, mint pl. a torino06.org vagy a torino06.com. Az eladó olimpiai nevek legjobbika mégsem egy konkrét eseményhez köthető: az olimpic.org értékét az adja, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos oldala az olympic.org címen található, vagyis a két cím között mindössze egy "i" és "y" különbség fedezhető fel. A megtévesztésig hasonló címhez tartozó oldal naponta ezres nagyságrendben fogadja az eltévedt látogatókat.

Harcos olimpiai bizottságok

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a nemzeti olimpiai bizottságok és az olimpiák szervező bizottságai is mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az olimpiával összefüggésbe hozható nevek védelmét biztosítsák és a már bejegyzett, eladásra kínált neveket jogi úton megszerezzék.
Az USA Olimpiai Bizottsága 2000-ben a usolympicstore.com (USA olimpiai bolt), a usaolympiconlinestore.com (USA olimpiai online bolt) éa s olympiconlinestore.com címeket perelte el. A Brit Olimpiai Bizottság olympics.biz címet szerezte meg jogi úton. Az athéniak a athens2004.org domaint vetették el egy ausztrál cégtől.
A torinói olimpia szervezői sem voltak tétlenek, a torino2006.com domain kezelési jogát perelték el egy svájci magánszemélytől és a torino2006.net címet is megszerezték jogi úton egy dél-koreai cégtől. Az itáliai város olasz nevéből származtatott turin2006.com domain birtoklásáért folytatott jogi harc alig két hete ért véget. Ebben ez esetben is a torinóiak győztek.

A kínaiak előre gondolkodnak

Az események szervezői igyekeznek előre elkerülni a webcímekkel kapcsolatos fiaskókat. A 2008-as, pekingi ötkarikás játékok felelősei például a kínai domaintérben (.cn) 2005. novemberében, a rendezvény kabala figuráinak bemutatása előtt foglalták le az állatkák nevével azonos webcímeket. De a sikeres 2004-es olimpiai játékok után minden olimpiai bajnok nevével azonos webcímet is központilag bejegyezték.
Az óvatosság ellenére kellemetlenségekkel is találták már szembe magukat kínai szervezők. A Pekingi Olimpiai Szervezőbizottság a három év múlva esedékes rendezvény jelmondatát "Tong Yi Ge Shi Jie Tong Yi Ge Meng Xiang" (jelentése: egy világ – egy álom) június 26-án hozta nyilvánosságra. A bejelentést követően néhány perccel a szlogen angol változatának .com alatti megfelelője, a OneWorldOneDream.com már bejegyzésre is került egy Egyesült Államokban élő kínai származású személy, Tom Xiong részéről.
A 2010-es következő téli olimpia szervezői sem lehetnek boldogok, ha szétnéznek az eladó domain nevek piacán. A spekulánsok már kezükben tartják – többek között – az olimpics2010.com, vancouverwintergames.ca és a 2006wintergames.net címeket is.

Élelmes a torino.hu gazdája

Hazánkban az olimpiával kapcsolatos webcímek kereskedelme nem jellemző, azonban néhány domain tulajdonosa mégis jól profitál az olasz városban megrendezésre kerülő eseményből. A torino.hu kezelője az oldalán – saját reklámokkal bővítve – az esemény hivatalos honlapját jelenteti meg.
"A webcímet nem az olimpia miatt jegyeztettem be néhány hónapja, hanem a város iránt érzett üzleti elkötelezettségem vezérelt. Sajnos a honlap egyelőre nem készült el, azonban szerettem volna, hogy valami aktuális tartalom jelent volna meg az oldalon. Az oldalra ezért tettem fel az ötkarikás játékok hivatalos oldalát. Az oldal nézettsége a megnyitóhoz közeledve látogatottsága növekszik." – tudtuk meg a domaint kezelő gazdasági társaság képviselőjétől, ifj. Váradi Ernőtől.

A teliolimpia.hu az állami tévét szolgálja

A teliolimpia.hu cím az Új Képújság Kft. (teletext) kezelésében van és az oldalon az MTV olimpiai melléklete jelenik meg. Az olimpia.hu cím az OLIMPIA Kerékpárgyártó Kft. birtokában van. A vállalkozás – amely egyébként a Magyar Olimpiai Bizottság támogatója is – a nyári olimpiák alkalmával át szokta engedni a címet egy hírportál számára, azonban ez most nem történt meg.

Kérészéletű domainek

Egy-egy eseményhez kapcsolódó webcímek tulajdonosai azonban a rendezvényt követően "kukába dobhatják" címeiket, ha az esemény megkezdéséig nem sikerül értékesíteniük azokat, ugyanis ezek a címek teljesen elértéktelenednek az esemény befejezése után. Biztosan ez történik majd a legtöbb torinós címmel is…

menu
menu