Az ISZT is állásfoglalást adott ki

Az ISZT is állásfoglalást adott ki

A domain nevek regisztrációját felügyelő szervezet is állásfoglalást adott ki az internetadóval kapcsolatban.

Az ISzT szakmai értékelést készített az internetadó tervezetérõl. A legfontosabb megállapítások:

A telefóniában a használat arányú fizetésnek megvan a hagyománya és mûszaki alapja. A telefon esetében a hívó fél (de akár a hívott is) érzékeli az eltelt idõt, ami a számlázás és adózás alapja. Az internetelõfizetõnek nincs meghatározó kontrollja a nála jelentkezõ forgalom felett, az átmenõ adatmennyiségre nincs kellõ ráhatása.

Elképzelhetõ, hogy a banki szektorban vagy a távközlési ágazatban a hang alapú kommunikáció területén (vezetékes és mobil telefon) extra profit keletkezhet, azonban ez koránt sincs így az internet hozzáférés szolgáltatás területén. Az adópártiak megfeledkeznek arról, hogy százával vannak kis és közepes vállalkozások, amelyek nem lesznek képesek fedezni az internet hozzáférés szolgáltatás veszteségét.

Az internetszolgáltatás piacán valódi verseny van, amely árcsökkentõ hatását a piac tapasztalja, és amelynek köszönhetõ az internet penetráció növekedése. Az adó nyereségbõl történõ finanszírozása kivitelezhetetlen, mivel ez iparági szinten vállalhatatlanul magas, 12-15%-os bevételarányos további adóterhelést jelentene.

Jelenleg 451 szolgáltató ad internet hozzáférés szolgáltatást. Nagy részük magyar tulajdonban lévõ kisvállalkozás, amelyek kis területen nyújtják szolgáltatásaikat. Ezen szolgáltatók és az általuk fenntartott munkahelyek azonnali veszélybe kerülnek a kormányzati adókivetés hatására.

Sehol sincs internetadó. Ez nyilván nem véletlen. Az internet elterjedését minden ország inkább támogatni igyekszik. Sok helyen próbálják elõsegíteni az internet elterjedését, minél szabadabb és hálózatsemleges felhasználását.

Az internetadó a gazdaságban a lehetõ legrosszabb helyen bevezetni tervezett adó, amit az ország érdekében el kellene vetni. Az adók következtében bekövetkezõ válság Magyarország digitális elszigetelõdését eredményezheti.

Teljes szöveg: HTTP://WWW.ISZT.HU/ISZT/DOCS/ADOTERVHATASA.PDF

menu
menu