Az .iq hazatér Irakba

Az .iq hazatér Irakba

Az iraki hatóságok erőfeszítéseinek eredményeképp újra jegyezhetőek lesznek az .iq végű webcímek.

Az amerikai hatóságok 2004. júliusában számítástechnikai alkatrészek illegális kereskedelmével és terroristák pénzmosással való támogatásával vádolták meg Irak domain tartományának (.iq) kezelőjét, Bayan Elashit. A palesztin származású Elashi 1977-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol céget alapított, és megalkotta az első arab nyelven kommunikáló PC-t. Ezen újításának sikere kapcsán elismertséget szerzett és 1997-ben iraki domain tartomány kezelőjévé vált.
Az Egyesült Államok álltal vezetett Iraki Átmeneti Hatalmi Szövetség (CPAI) első embere, Irak amerikai polgári kormányzója Paul Bremer még a elasihit-féle ügy hatására vetette fel először, hogy az .iq domain tartomány kezelési jogának vissza kell kerülnie az iszlám országba. Néhány napja fontos bejelentés látott napvilágot az üggyel kapcsolatban: Irak Nemzetközi Távközlési és Média Bizottságának elnöke Siyamend Othman egy jordán fórumon az alábbiakat nyilatkozta:”Hamarosan visszatérhet az iraki domain tartomány hazánkba, ezzel az .iq újra visszatérhet az internetre…” Ezzel is bizonygatva, hogy a háborús ország feljődésnek indult, majd hozzáfűzte: ”a tárgyalások már az utolsó szakaszban járnak és bízom abban, hogy néhány héten belül pontot tehetünk ennek az ügynek a végére.”.

A domain tartományok kiosztásáért felelős legfelsőbb szervezet, az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) és az Iraki kormány által kijelölt delegáció már hosszabb ideje tárgyalásokat folytat, hogy milyen szervezet kapja meg a szóban forgó végződés kezelését. A tárgyalások mai állása szerint egy nemzetközi non-profit szervezet veszi majd át a domain nevek felügyeletét, azonban ennek a kilétéről egyelőre nem szivárogtak ki információk, azonban elképzelhető, hogy az országon belüli amerikai jelenlét a döntésben is éreztetni fogja hatását…

menu
menu