Az ICANN elnöke "Nobel-díjas"

Az ICANN elnöke "Nobel-díjas"

A 2004. évi Turing Award-ot megosztva Vinton G. Cerf, az ICANN elnöke kapja.

A Számítástechnikai Szövetség, minden évben kiosztja az „Informatika Nobel-díjaként számon tartott Turing Awardot. A szervezet tegnapi napon kibocsátott közleménye szerint a 2004-es esztendő díját Vinton G. Cerf és Robert E. Kahn kapják meg az „Internet alapjainak számító kommunikációs protokollok terén nyújtott úttörő munkájukért”. A legjelentősebb számítástechnikai kitüntetését 1966 óta ítéli oda a szervezet és az erkölcsi elismerésen túl 100 000 $ pénzdíjat is kap a kiválasztott. Az elmúlt évtizedek alatt a számítástechnika-történet olyan neves alakjai kapták meg a díjat, mint Douglas Engelbartaz , az egér feltalálója, Niklaus Wirth, az egyik legsikeresebb programnyelv, a Pascal atyja vagy Ole Johan Dahl az első objektum orientált programnyelv (OOL) megalkotója.
Cerf és Kahn, a 2004-es év díjazottjai 1974-ben közösen dolgozták ki az Internet alapját képező, a számítógépek kommunikációját szolgáló közös „nyelv” a TCP-protokoll pillérjeit. A fejlesztésükkel már nem csak azt lehetett elérni, hogy különböző típusú és gyártmányú számítógépek összeköthetőek legyenek, hanem, hogy a legkülönbözőbb hálózati rendszerek a „hálózatok hálózata” rendszerében össze is legyenek kapcsolva. Ezt nevezzük ma Internetnek.
A hír domain vonatkozása, hogy Dr. Cerf a domain nevek kiosztásáért és a legfelsőbb szintű felügyeletét ellátó szervezet, az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) elnöke.
Dr. Kahn jelenleg Corporation for National Research Initiatives (Országos Kutatási Kezdeményezések Szervezete) elnöki teendőit látja el.
A díj átadására 2005. június 11-én, San Franciscoban kerül sor.

menu
menu