Az elgépelt domainek a világban

Az elgépelt domainek a világban

A tévesen beírt webcímek miatti forgalomból jól meg lehet élni.

Valljuk be, gyakran nem az kerül a képernyőre gépelés során, mint amit írni akartunk, de emiatt senki ne törje magát, hiszen a legjobb titkárnők is hibáznak a gépelés közben. Néhány szemfüles cég felismerte, hogy a domainnevek elütése busás nyereséget hozhat számára. Ezek a cégek kivételesen nem a webcímek értékesítéséből kívánnak profitra szert tenni, hanem a nagy számú téves találatoktól várják a nyereséget. A jelenség mára már saját elnevezést is kapott az internetes zsargonban: "typosquatting".
A legnagyobb látogatószámmal rendelkező oldalak domainjeinek számos elgépelt változatát bejegyezték már. Az elgépelésnek több változatát ismerték fel a cégek. Az egyik az elértésből és nyelvi sajátosságokból adódó elírás. Ebben az esetben az angol szavak írásmódjának sajátosságait használják ki. Ilyen a yahow.com (yahoo.com) vagy a www.cbssportline.com (www.cbssportsline.com).
Másik esetben a tulajdonosok arra apellálnak, hogy a www aldomain után elfelejt a látogató pontot tenni. Igy történik a wwwnytimes.com, wwwcbs.com, wwwabc.com oldalak esetében is.
Végül a harmadik variáció az egyszerű elütésekre számító domainek. Az ingyenes levelezőhöz a Hotmail.com-hoz hasonlító Hotnail.com vagy az Altavista.com-hoz hasonlító atlavista.com.
A jól ismert szolgáltatások helyett az elgépelt oldalakon általában szexoldalakat, szerencsejátékokat vagy hirdetések találhatóak. A jelenségre leginkább az OTCstreet.com-on található cég specializálódott. A leleményességük révén augusztusban már több látogatójuk volt, mint a BusinessWeek.com oldalnak. (!)
A WIPO a nyár során először hozott a jogtulajdonosok számára kedvező döntést, melynek értelmében a Microsoft, a Reuters, a General Electric és a Yahoo kapta meg a domainjeihez hasonló címek használati jogát.
A mai napon még mindig több tízezerre tehető azon domainek száma, amelyek tulajonosai a más cégek által, dollármilliós marketingköltséggel felépített címekből akarnak hasznot húzni.

menu
menu