Árverésre kerülnek a legrövidebb .biz domainnevek

Árverésre kerülnek a legrövidebb .biz domainnevek

Vajon mennyit érhet például az x.biz domain? Hamarosan választ kapunk az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre.

A NeuStar vállalat (a .biz névtér alá történő regisztrációkért felelős Neulevel vállalat 90%-os, többségi tulajdonosa) június 1-én jelentette be, hogy hamarosan lehetővé teszi az egy és két karakter hosszúságú domainnevek igénylését. Az egy karakteres domainnevek a szabályok szerint a latin betűs ABC 26 betűjéből, valamint a 0 és 9 közötti számokból állhatnak. A szám szerint összesen 36 darab, egy karakter hosszúságú domainnevekre történő licitálásra július 30-án kerül sor. Az ekkor gazdára találó domainnevek a tervek szerint valamikor augusztusban kerülnek aktiválásra. Az egyes domainnevek értelemszerűen az azokért legtöbbet kínáló személyek vagy cégek tulajdonába kerülnek.

Ugyancsak augusztusi kezdettel nyílik lehetőség a két karakter hosszúságú domainnevek igénylésére a névtér alá. Ezek a domainnevek tökéletes választásnak bizonyulhatnak akkor, ha cégnevek, tőzsdei rövidítések, tagállamok vagy akár városnevek rövid változatainak keresünk jól megjegyezhető, beszédes nevű domaint (pl. http://www.ms.biz/ vagy http://www.az.biz/). A NeuStar azt tervezi, hogy az aukcióból befolyó összeget a .biz névtér fejlesztésére, reklámozására fogja fordítani, hogy ezáltal az összes .biz domaintulajdonos profitálhasson belőle.

Nem világrengető újdonság
 
A világhálón az 1990-es évek elején, amikor a néhai Jon Postel felelt a domainnév regisztrációkért, egy ideig lehetőség volt egy karakter hosszúságú domainneveket is igényelni. Jelenleg egy maroknyi ilyen domainnévről beszélhetünk, melyek a következőek: q.com, x.com, z.com, i.net, q.net és x.org. A NeuStar elmondása szerint azóta a .biz névtér az első a legfelsőbb szintű tartományok közül, amely megkapta az ICANN hivatalos engedélyét, mely az egy karakter hosszúságú domainnevek regisztrációját teszi lehetővé.

Melyik a jobb választás?

„Úgy gondoljuk, hogy egy egybetűs domainnév azért is különösen jó választás, mivel könnyen megragad az emberek fejében.” – mondta Tim Switzer, a NeuStar regisztrációkért felelős alelnöke.

A NeuStar berkein belül azonban sokkal inkább látnak fantáziát a két karakter hosszúságú, számok és/vagy betűk kombinációiból álló domainnevekben (pl. http://www.aa.biz/ vagy http://www.a1.biz/), mivel számos cégnek van két karakterből álló rövidítése. Az ilyen és ehhez hasonló domainnevek ez év októberének tájékán már működni fognak. A .net és .com névterekben egyébként már egy ideje lehetőség van két karakter hosszúságú domainneveket regisztrálni. A .biz névtér jelenleg több mint 2 millió regisztrált domainnévvel büszkélkedhet. A névtér elsősorban a kis- és középvállakozások körében népszerű.

Sokan úgy gondolják, hogy a közeljövőben megnő a kereslet a lehető legrövidebb domainnevek iránt. Switzer elmondása szerint a .pro és a .travel névterek máris jelezték az ICANN felé, hogy engedélyt kérnek az egy és két karakter hosszúságú domainnevek regisztrálhatóságára.

menu
menu